Laura Dobutović Ravlić

Laura Dobutović Ravlić

Moje ime je Laura Dobutović Ravlić. Po struci sam odgojitelj, a u privatnom životu supruga i majka dvoje djece. Literat sam od osnovne škole; kroz literarne i novinarske školske aktivnosti do samostalnih priča koja su bile nagrađivane na županijskim i državnim natjecanjima.
Moj vlastiti opus uključuje mnoštvo kratkih priča raznih tematika, ali sebe vidim prvenstveno kao autoricu priča za djecu i mlade.
Trenutno radim na zbirci priča za mlade, ujedno pripremama slikovnicu za vrtićku djecu.
Najveći književni utjecaj na mene su izvršile osnovne i srednjoškolske lektire, tako da u svakoj svojoj priči težim za određenom porukom djeci. Omiljeni autor i uzor mi je Terry Pratchett, dok mi je najdraže djelo „Vlastita soba“ Virginiae Woolf. Posebno uživam i u domaćoj književnosti Marine Vujčić, Sanje Pilić i Olje Knežević.
Uvijek sam u potrazi za daljnjim usavršavanjem u području kreativnog pisanja. Završila sam nekoliko tečajeva u Školi kreativnog pisanja i neformalnog obrazovanja u Osijeku. Uz formalne edukacije kontinuirano proširujem svoja znanja učeći samostalno online, kroz Master classove poznatih autora (poput Margaret Atwood, Nail Gaiman, R.L.Stine).
Djelujem i kroz rad Udruge Littera; od samog osnutka udruge Društva ljubitelja književnosti Littera izabrana sam na poziciju predsjednice. Kroz dvogodišnji rad u Udruzi organiziram književne promocije, radionice, susrete te radim na vlastitom izdanju zbirke krajem svake tekuće godine.
Vodim blog kojeg je moguće pronaći na: https://alisaizakulisa.wordpress.com/
Bavila sam se i bavim se uredničkim radom koji mi je poticajan izazov i ostvarenje profesionalnih ciljeva te uživam u njemu gotovo jednako kao i u samom pisanju. Do sada sam uredila dvije zajedničke zbirke članova Društva ljubitelja književnosti Littera: Mi ćemo pjehe i Perunikine besjede, zbirku pjesama Bojane Nemet Dok sam pružala ruke, a trenutno uređujem zbirku priča Nine Savić, Nesretni slučaj na staroj Dravi.
Od 2016. kroz RBU dobila sam priliku pomoći razvoju nacionalnih književnosti manjina u RH uređujući roman „Gatarin san“ Biljane Nikolić te sam pri tomu podučavala autoricu vještinama kreativnog pisanja. (RBU organizacija se bavi opismenjavanjem i obrazovanjem Roma u području Baranje).

Laura Dobutović Ravlić

  • Žena
  • 1