IK Profigraf

O nama

Dobro došli na stranicu Prof&Graf

Za one koji se pitaju što znači Prof&Graf, naziv naše firme igra je riječi nastala od spajanjem naših zanimanja – profesorica i grafičar. Mi smo bračni par, koji uskoro slavi 30 godina zajedništva, i svoju prvu godišnjicu kao poslovni partneri.

Danijel Jakšić, graf. ing. – inače stalno zaposlen u Glasu Slavonije u Osijeku, konačno je u najboljim godinama svoga života svoju ljubav prema izdavaštvu uspio iskazati i u privatnom sektoru. Čovjek je s diplomom Grafičkog fakulteta u Zagrebu, koji je završio uz rad i s više od 30 godina radnog iskustva u struci. Njegove naslovnice krase naša izdanja te uvijek ima inovativna idejna rješenja za grafičko oblikovanje svake knjige. Unutar firme obavlja široki spektar poslova, od kojih mu je najdraži komunikacija s našim partnerima, distributerima, autorima. Otac je dvoje djece, suprug, amaterski fotograf u slobodno vrijeme – jednom riječju svestrani, neprocjenjivi i nezamjenjivi dio firme Prof&Graf.

Saša Jakšić, prof.
– inače stalno zaposlena na Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek, profesorica engleskog i njemačkog jezika i književnosti. Osim što je vlasnica i direktorica izdavačke kuće, ona je i autorica, book blogerica, ali i majka i supruga. Nakon završenog magisterija na Filozofskom fakultetu, tijekom svog 20-godišnjega radnog staža završila je i brojne tečajeve jer oduvijek vjeruje u cjeloživotno učenje i rad na sebi. Čita otkako zna za sebe, piše otkako je naučila držati olovku u ruci, a svoju ljubav prema knjigama konačno izražava i uredničkim i lektorskim poslovima unutar izdavačke kuće, u kojima neizmjerno uživa. Uz pisanje ljubavnih romana i kratkih priča koje najviše voli, unutar firme obavlja razne poslove kao što su osmišljavanje PR strategija, upravljanje društvenim mrežama, osmišljavanje reklamnih kampanja, komunikacija s kupcima, ostalim suradnicima i autorima, čitanje rukopisa, itd.

Zašto smo se odlučili otvoriti izdavačku kuću?

Nakon dugogodišnjeg proučavanja stanja izdavaštva kod nas shvatili smo da postojeće izdavačke kuće većinom ne rade s domaćim autorima te da postoji velika potreba za novom, onom koja će imati sluha upravo za njih. Uvjerili smo se da kod nas postoji golemo bogatstvo domaćih autora koji su izvrsni u mnogim žanrovima te, po našem mišljenju, i bolji od stranih bestsellera, pa zbog toga odabiremo raditi samo s njima. Naši primarni poslovi opskrbili su nas znanjima i vještinama koje uspješno primjenjujemo u ovom svom poslovnom pothvatu, a ljubav prema čitanju i tiskanju knjiga nam je primarna vodilja u ovoj avanturi života.

Koji su nam ciljevi?

Neki od naših ciljeva, koji se stalno nadopunjuju, su:
– osnažiti domaće autore te ih ohrabriti da istupe javno sa svojim pisanjem
– pružati konstantnu podršku domaćim autorima, na sve načine na koje možemo
– razvijati različite oblike suradnje s domaćim autorima
– osmišljavati strategije za promoviranje domaćih autora
– raditi projekte koji će pomoći domaćim autorima da postanu prepoznatljiviji i dostupniji čitalačkoj publici
– osmišljavati i dogovarati suradnje s onima koji dijele naše ciljeve
– sklapati partnerstva koja će pomoći svim našim ciljevima

Na čemu trenutno radimo?

Kod nas se uvijek istovremeno radi na više projekata, pa se gotovo na svakodnevnoj bazi isprepliće pripremanje barem jedne knjige za tisak, rad na nekom projektu više autora, kao što su natječaji za zbirke, čita se barem 2-3 rukopisa tjedno koji nam pristižu na e-mail, osmišljavaju se i dogovaraju razni oblici suradnje s autorima, partnerima, suradnicima itd.

Koje sve usluge nudimo?

Ukratko rečeno – sve što vam je potrebno da svoj rukopis imate u rukama kao tiskanu knjigu, a i neke druge:
– beta čitanje, uređenje teksta, lektura, korektura
– dizajn vašeg osobnog logotipa
– dizajn i grafičko oblikovanje naslovnice
– dizajn i grafičko oblikovanje knjižnoga bloka za tisak
– ponude za tisak
– pomoć pri ishođenju ISBN-a i CIP-a
– savjetovanje o samoizdavanju
– savjetovanje o PR strategijama za vašu knjigu
– PR usluge za autore (vođenje društvenih mreža, promocije)
– ostalo

Kako uspijevamo balansirati obiteljski život i poslovno partnerstvo?

Uz puno ljubavi prema onome što radimo, jer mi ovo ne doživljavamo kao posao ili obvezu, nego kao nešto što nas ispunjava i usrećuje. Pomaže i dobro upravljanje vremenom te odličan tim suradnika koji nam pružaju svakodnevnu podršku u svim gledištima našeg poslovanja.

Gdje se vidimo u budućnosti?

Od količine posla ne razmišljamo previše o tome – nadamo se da ćemo ostati prepoznatljivi na tržištu kao izdavačka kuća koja voli, potiče, motivira i tiska isključivo domaće autore te da ćemo i dalje rasti i razvijati se zajedno s njima.