IK Profigraf

SVA CVIJEĆA BESKRAJA

BLOGER: Ovisna o čitanju

 

Ovu sam mladu i izuzetno talentiranu autoricu dobro upoznala putem naših natječaja za zbirke domaćih autora, na koje se javljala sa svojom poezijom i prozom. Već sam se tada, kao i ostali članovi žirija, uvjerila da ona itekako suvereno vlada pisanom riječju, te shvatila da je podjednako uspješna u dozivanju emocija i kada je u pitanju proza, i kada se čita njezina poezija. S poezijom je doduše čak dva puta pobijedila na našim natječajima, no što se tiče bodova te ocjena žirija i s prozom je uvijek bila pri samom vrhu svih prijavljenih autora. Stoga ova zbirka nije trebala za mene biti veliko iznenađenje, bila sam uvjerena da vrlo dobro znam što mogu očekivati ovdje, no bila sam u krivu jer sam čitajući ovu zbirku u obliku rukopisa bila posve osupnuta, dakako u pozitivnom smislu.

Kao netko tko radi s mladima i često je u društvu mladih osoba, mogu odgovorno ustvrditi da se ova autorica uzdiže miljama više od svojih vršnjaka, te da kvalitetom svojeg razmišljanja i zrelošću doživljavanja najdubljih ljudskih emocija može odvažno parirati daleko starijima od sebe. A za mene su emocije prvo i osnovno mjerilo dubine i slojevitosti nečijeg stvaralaštva kada je umjetnost u pitanju. Ovdje ih neupitno ima na pretek i sve su vrlo suptilno, tankoćutno te osebujno prikazane, ili se rađaju u čitatelju tijekom prolaska kroz ovaj predivan vrt koji je proizašao iz nevjerojatne mašte mlade autorice, pred kojom je život tek propupao kao voćke u rano proljeće. Posve neočekivano, dok sam čitala njezinu poeziju ovdje, koja je bila savršeni uvod u svaku njezinu priču, ja sam se saživjela sa svim njezinim likovima i doživljajima, a svaka crtica iz života glavne junakinje kao da je postala moja osobna. Već dugo nisam doživjela ovakve senzacije pri čitanju nečijeg rukopisa, tako da je ovo za mene bila nevjerojatno ugodna šetnja nečijim vrtom, vrtom duše, usudit ću se reći.

A ta je mlada duša doista nešto predivno, nešto što se ne rađa svaki dan.

Svakodnevne teme koje prožimaju svakog od nas ponaosob poput ljubavi, prijateljstva, odnosa s roditeljima ili braćom i sestrama, gubitak voljenih osoba, tuga, sjeta, radost, sreća, sjećanja iz djetinjstva, sve je to ovdje obrađeno na prekrasan i dirljiv način, a svaka je tema, crtica ili priča povezana s jednim cvijetom koji krasi taj vrt u beskraju. Divan i pitak stil izražavanja ne opterećuje previše čitatelja, već je posve osvježavajući, pa stoga ovu zbirku definitivno možemo svrstati u opuštajuća štiva, ona kojima se čitatelj rado vraća s vremena na vrijeme, kada osjeti potrebu za utješnim, toplim, dragim i slatkim štivom, kakvo nam je pripremila naša draga mlada Lea. Uz to, iznenadit ćete se čitajući koliko je fantastičnih životnih zrnca mudrosti „posađeno“ u vrtu ove zbirke, mudrosti kakve zasigurno ne očekujete od ovako mlade osobe.

Već se unaprijed veselim Leinoj budućnosti, za koju sam sigurna da joj donosi još mnogo lijepih pjesama i priča, te tiskanih knjiga, jer očito je da u njoj čuče mnoge još neispričane i neopjevane teme, te ću s radošću dočekati svaku od njih.

Bravo draga naša Lea, tako sam ponosna na tebe!

 

Saša Jakšić, prof.