IK Profigraf

PITANJA KOJA NAM NAJČEŠĆE POSTAVLJATE

PITANJA KOJA NAM NAJČEŠĆE POSTAVLJATE

 

Često nam stižu poruke u inbox ili na mail koje se sastoje od samo jednog od ovih pitanja, pa smo odlučili objaviti ovaj tekst kako bi vam olakšali razumijevanje procesa izdavanja knjiga kod nas.

Naravno, to ne znači da nam se vi trebate prestati javljati sa svojim pitanjima, potičemo vas da to i dalje činite, posebice ako imate pitanje koje nije obuhvaćeno ovim tekstom!

 

 1. Koliko kod vas košta izdavanje jedne knjige?

Na ovo je pitanje naravno nemoguće odgovoriti. Da bi vam mogli napraviti okvirnu ponudu za izdavanje vaše knjige trebaju nam podatci kao što su format/veličina, broj primjeraka/naklada, broj stranica koji očekujete da će vaša knjiga imati nakon grafičkog oblikovanja za tisak i sl. Naravno, trebate nam napisati i koje sve naše usluge trebate primjerice uredništvo, lektura, korektura, pisanje recenzije i sl. Tek kada imamo sve potrebne podatke, možemo razgovarati o troškovima izdavanja.

 1. Koja ja razlika između tiskanja u vlastitoj nakladi i nakladi vaše izdavačke kuće?

I jedno i drugo je naše izdanje, no u slučaju tiskanja u vlastitoj nakladi (samoizdavanje) autor snosi sve troškove izdavanja, kao i troškove distribucije svoje knjige u knjižare i knjižnice (ako se odluči za to), ali isto tako autoru pripada i sva zarada od prodaje te knjige. Mi kao izdavač jednako tretiramo i autore samoizdavače i one s kojima sklopimo ugovor o otkupu autorskih prava – svi imaju jednake prilike i mogućnosti unutar IK, što se može vidjeti praćenjem našeg rada. Na kraju krajeva, kupcu je svejedno tko je financirao izdavanje knjige, njemu je bitno da je knjiga dostupna za kupnju, a mali izdavači na žalost ne raspolažu sredstvima da financiraju sva izdanja o svom trošku.

 1. Što ja trebam napraviti ako izdajem knjigu u vlastitoj nakladi?

Predati gotov rukopis i potpisati ugovor s izdavačem, u kojem će biti navedeni svi uvjeti te suradnje, a nakon toga platiti iznos naveden na prihvaćenoj ponudi. Proces samoizdavanja će svakom zainteresiranom autoru biti potanko objašnjen tijekom telefonskog razgovora ili video poziva, u kojem će se dogovarati takav oblik suradnje.

 1. Koliko mi se primjeraka knjige isplati tiskati?

To doista ovisi o žanru, kvaliteti rukopisa, interesu čitatelja, potrebama tržišta itd. Puno je faktora koji utječu na uspješan plasman vaše knjige na tržište. Uvijek savjetujemo samoizdavačima da si probaju izračunati sve troškove izdavanja koje imaju, odrediti neku realnu cijenu knjige, te onda vidjeti s koliko bi primjeraka mogli taj trošak i pokriti, a uz to nešto i zaraditi. Što je veći broj primjeraka, to su naravno veće šanse za to, a i s povećanjem naklade opada trošak tiskanja po primjerku knjige. No, na kraju to svaki autor ipak mora odlučiti za sebe.

 1. Koliko traje proces izdavanja jedne knjige?

Na ovo je pitanje isto teško odgovoriti jer na to utječe više faktora. Nekada sve ide jako brzo, a nekada traje mjesecima. Vi kao autor morate donijeti niz odluka, raditi s izdavačkim timom na uređenju teksta, lekturi, dizajnu naslovnice itd. što nekim autorima pada teže, a nekima lakše. Neki brzo donose odluke pa se do rješenja dođe za čas, a nekima treba više vremena da promisle o svojim odlukama. U svakom slučaju, računajte na nekoliko mjeseci rada dok knjiga ne bude spremna za isporuku u vaše ruke.

 1. Kako mogu organizirati vlastitu promociju?

Najbolje u dogovoru s najbližom knjižnicom. No, neki se autori odlučuju imati promocije u kafićima, knjižarama ili pak na nekim drugim mjestima – što može ovisiti i o broju posjetitelja koje očekujete. Najvažnije je od svega imati dobrog moderatora (voditelja promocije), te na vrijeme obavijestiti javnost o vremenu i mjestu održavanja.

 1. Na koji se način može surađivati s vama kao izdavačem?

Mi nudimo autorima razne oblike suradnje, no prije bilo kakvih razgovora o tome moramo pročitati vaš rukopis, kako bismo odlučili što bi bilo najbolje za vas ali i za nas. Nakon čitanja slijedi razgovor s autorom u kojem mu se predstave sve moguće opcije, a autor na kraju odabire ono što procijeni da je najbolje za njega, makar to bilo i traženje drugog izdavača, u čemu također rado pomažemo.

 1. Na koji način birate pisce čija djela ćete izdati?

Ovo je odlično pitanje, ali odgovor nije tako jednostavan. Iako smo u pravilu otvoreni za sve tipove suradnje sa svim domaćim autorima, postoje ipak neki kriteriji koji se moraju ispuniti da bi mi predložili autoru bilo koji oblik suradnje s nama. Najvažnije, je li vaš rukopis dovoljno dobar za izdavanje, ili na njemu trebate još raditi. Nekim autorima teško pada kada im kažemo da bi neke stvari trebalo popraviti prije izdavanja, pa nam se na žalost više ne javljaju, jer valjda to shvate kao odbijenicu. Nekim autorima odmah ponudimo otkup autorskih prava jer primjerice nemamo takav žanr u svojoj ponudi a rukopis je gotov i spreman za obradu. Ponekad je to i pitanje odabira trenutka kod izdavača, da ne kažemo sreće – nikada ne znate kakve potrebe i/ili mogućnosti ima koji izdavač, no isto tako nikada ne treba odustajati, već uporno treba pokušavati pronaći put da vaš rukopis jednog dana ugleda svjetlo dana u obliku tiskane knjige.

 1. Koliko je važno imati beta-čitatelja i/ili urednika?

Jako važno. Svi su pisci subjektivni kada je u pitanju njihovo autorsko djelo, pa često previde neke propuste u istome, a iskusni će beta-čitatelj to odmah primijetiti i upozoriti autora na to. Isto tako, urednik „grebe“ još dublje ispod površine. Mi volimo reći da urednici traže dlake u jajetu, kako ih nakon tiska ne bi našli vaši čitatelji kada knjiga dođe u njihove ruke. Autor dakle mora biti spreman na suradnju i kompromise ako želi da njegova knjiga bude što kvalitetnija i uspješnija na tržištu.

 1. Izdajete li samo određene žanrove?

Ne, otvoreni smo za sve tipove rukopisa i publikacija. Dapače, pozdravljamo rukopise u žanrovima koje do sada nismo imali prilike izdavati.

 1. Dajete li prednost autorima koji su već objavljivani?

Ne. To nije jedan od uvjeta da ostvarite suradnju s nama. Dapače, preferiramo nove/nepoznate, mlade i neafirmirane autore, jer nam je jedan od ciljeva upravo njima omogućiti da izdaju svoja autorska djela.

 1. Koje sve usluge vi kao izdavač nudite?

Sve vezano uz izdavanje – beta-čitanje, uredništvo, lektura, korektura, dizajn i grafično oblikovanje naslovnice i knjižnog bloka, obrada fotografija i ilustracija, tisak knjige, distribucija u knjižare i knjižnice itd. Vi naravno ne morate koristiti SVE ove usluge, no one su vam svakako na raspolaganju. O njima ćete više saznati tijekom razgovora o potencijalnoj suradnji.

 

Nadamo se da smo barem malo razjasnili neke nedoumice, te vas dodatno motivirali da pišete i izdajete svoja autorska djela.

Usudite se pisati, a mi ćemo vas u tome podržati!