IK Profigraf

KAKO PRISTUPITI IZDAVAČU?

U dvije godine našega rada ostvarili smo brojne suradnje s različitim tipovima autora, te smo iz tih iskustava naučili mnogo toga. Ovaj je tekst zahvala svim autorima čija imena krase našu internetsku stranicu, te se nadamo da će poslužiti kao svojevrsna pomoć onima čije ćemo ime jednoga dana možda također tamo upisati.

Vjerujemo kako dosta mladih / novih / neafirmiranih autora ne zna kako pristupiti izdavaču, pa stoga na tjednoj bazi već duži period svjedočimo zbunjenim, prestrašenim, stidljivim, te nadasve nesigurnim mailovima koje nam upućuju.

Kako bi pomogli onima koji se to tek spremaju učiniti, evo nekoliko stvari na koje biste trebali obratiti pažnju:

  1. DOBRO ISTRAŽITE ODABRANOG IZDAVAČA

Prije nego se odlučite poslati svoj rukopis nekom izdavaču, poželjno je dobro istražiti tog izdavača. Primjerice, kakve žanrove objavljuje (jer neki su specijalizirani samo za jedan), koje žanrove preferira (ako nije fokusiran samo na jedan), je li možda već zasićen žanrom kojeg vi kao autor nudite i sl. Nije loše neko vrijeme pratiti društvene mreže odabranog izdavača, kako bi vidjeli čime se sve bave, koliko brzo izdaju najavljene knjige, kako reklamiraju svoje autore, kakve aktivnosti nude za promoviranje autora itd. Uz to, imajte na umu da su svačija iskustva različita, te ako je netko možda bio nezadovoljan suradnjom s tim izdavačem, to ne znači da će i vaša suradnja s njim biti neuspješna. Ljudi su subjektivna bića, podložna emocijama, no ovome trebate pristupiti čisto poslovno – koristeći se logikom i zdravim razumom, te svojom intuicijom. Svakako pažljivo birajte kome ćete pokloniti svoje povjerenje, ali isto tako kada se jednom to odlučite napraviti, budite svjesni da taj isti izdavač poklanja i svoje povjerenje vama.

  1. BUDITE ODLUČNI

Ni jedan izdavač ne voli nesigurne autore. Jednom kada se odlučite javiti izdavaču sa svojim rukopisom, on mora biti gotov. Nikada ne šaljite rukopise na kojima još planirate raditi, ili koje mislite dodatno uređivati. Rukopis ne mora nužno doći do izdavača lektoriran, ali mora biti s vaše strane gotov u smislu do kraja napisan. To ne znači da nećete s urednikom/urednicom kasnije na njemu dodatno raditi, nego to znači da ste sigurni da je priča koju ste tim rukopisom htjeli ispričati završena, te da neće biti naknadnog dodavanja, primjerice epiloga. Znači, izdavaču šaljete ZADNJU VERZIJU svog rukopisa, u trenutku kada ste sigurni da je vaš posao na njemu gotov. (nije, no o tome više pod drugim točkama). Također, uvijek savjetujemo da se rukopisu priloži sinopsis, te životopis autora, kao i broj mobitela na koji vam se izdavač može javiti po završetku čitanja vašeg rukopisa. Što se tiče tehničke strane, možete slati svoje rukopise u PDF-u, no mi preferiramo WORD dokumente jer je u njih lakše urednicima umetnuti svoje komentare. Bez brige, ukoliko do suradnje ne dođe, mi kao izdavač ne čuvamo niti vaše rukopise, niti našu korespodenciju.

  1. BUDITE SIGURNI U SEBE

Kao autor trebate biti spremni stati u obranu svog autorskog djela, te se zauzeti za ono što ste napisali. Može se dogoditi da urednik/urednica ne shvati bit ili poantu vašeg djela, što ne znači nužno da je vaše autorsko djelo loše napisano ili da ništa ne valja – ne, nikako. Autor koji je siguran u sebe bit će spreman na dijalog s izdavačem, kako bi se razjasnile eventualne nedoumice ili nejasnoće, te kako bi se potencijalom uredniku/urednici približilo autorsko djelo, ako se izdavač odluči na neki oblik suradnje s vama. Također, treba imati na umu da odbijanje suradnje isto ne znači nužno da vaš rukopis nije dobar – moguće je da izdavač trenutno ne traži žanr koji nudite, ili je zasićen rukopisima slične tematike, ili trenutno nema sredstava za otkup autorskih prava – razloga može biti mnogo, no to nipošto ne znači da trebate odustati, već da svoj rad trebate ponuditi nekome drugome. Budite sigurni i budite uporni, to će kad-tad sigurno uroditi plodom. Pod ovom točkom moramo naglasiti da često dobivamo neodređene upite, kao da autori ni sami ne znaju što žele – budite jasni, precizni, konkretni u svome upitu. Primjerice, ako tražite ponudu za izdavanje, pošaljite sve moguće podatke o svojoj željenoj knjizi: format, nakladu, kakve korice želite, koje vam sve usluge od izdavača trebaju itd. U ovom slučaju, što više toga napišete, to će izdavaču biti lakše odgovoriti na vaš upit.

  1. BUDITE SPREMNI NA SURADNJU

Ovo dosta teško pada nekim autorima, no najiskrenije, bez ove točke nema dijaloga ni s jednim izdavačem. Morate biti spremni na kompromise, te na komunikaciju koja može biti i iscrpljujuća dok se ne dođe do rješenja kojima će obje strane biti zadovoljne. Ako očekujete da vam se ide „niz dlaku“, te da će izdavač ispuniti sve vaše želje i sva vaša očekivanja kako bi isključivo zadovoljio vas kao autora, teško da će ta suradnja biti uspješna. To naravno ne znači da trebate pristati na nešto što ne želite, nikako, već to znači da trebate biti otvorena uma, spremni na razgovore, te jasno i glasno izražavati svoje želje i stavove. Nitko ne može čitati vaše misli, te je jako bitno da odmah na početku potencijalne suradnje budete iskreni i pristupačni. Ali prije svega, tolerantni i fleksibilni, jer bez toga ne ide. Isto tako ne očekujte da je Vaš posao u trenutku predaje rukopisa i potpisivanja ugovora gotov, te da ste Vi svoje odradili. Za uspješan plasman vaše knjige na tržište potreban je i vaš osobni trud i angažman, a sve ćete te detalje dogovoriti sa svojim izdavačem.

  1. BUDITE SPREMNI NA TIMSKI RAD

Ovo će nekima zvučati kao utopija ali jednom kada ostvarite suradnju s izdavačem, vi postajete dio tog izdavačkog tima. Surađujete s urednikom/urednicom, lektorom/lektoricom, grafičkim dizajnerima, te drugim osobama u timu po potrebi. Istina, to je ponekad iscrpljujuće, nećemo vam lagati, jer proces pripreme vaše knjige za tisak nije kratak, te ne ide preko noći. Morate s timom koji radi na vašem rukopisu donijeti mnogo odluka, te proći proces lektoriranja, uređivanja, dizajniranja, grafičke pripreme, korekture itd. To ponekad može potrajati i mjesecima, a veliki dio tog procesa je vaša odgovornost, te je kao takvu morate i prihvatiti. Ako niste spremni na to, radije ne šaljite svoj rukopis izdavačima. Mnogi autori kažu da im je bilo najlakše napisati knjigu, no proći sve ove faze dok ona ne bude u tiskanom obliku u vašim rukama nije zafrkancija, te morate biti svjesni da je i to dio procesa izdavanja, koji traje i oduzima dosta vremena – ne samo vašeg, već vremena cijelog izdavačkog tima. Stoga budite timski igrač i poštujte taj proces bez kojega vaša knjiga neće ugledati svjetlo dana.

  1. BUDITE FER, KOREKTNI I STRPLJIVI

Možda se nekima čini nepotrebno ovo naglašavati ali na žalost nekolicina autora pristupa izdavaču kao da su „Bogom dani“, te da bi izdavač trebao biti sretan jer su mu se obratili sa svojim rukopisom. Takav pristup je sigurna formula za lošu i neuspješnu suradnju. Možete biti fantastičan pisac i imati savršene komercijalne rukopise koji su potencijalni hitovi i bestselleri, no ako vi kao osoba niste pristupili izdavaču s dobrim i iskrenim namjerama, budite uvjereni u svoj neuspjeh kao autora. Svi oni koji se nadaju nekakvim velikim zaradama, basnoslovnim honorarima, svjetskoj slavi i sl. – nama se, molimo vas, nemojte javljati jer mi nismo izdavač za vas. No, ako pišete iz ljubavi prema pisanoj riječi, ako volite književnost i iznad svega osjećate ljubav prema knjigama i domaćim autorima, e onda biste mogli naći svoje mjesto kod nas. Ne očekujte da će izdavač ostaviti svoje poslove radi vas i vaše knjige. Ponekad je plan izdavanja zaista gust, te će možda proći i nekoliko mjeseci prije negoli vaša knjiga krene u obradu, a kod nekih se čeka i znatno duže, čak i do godinu ili dvije. Evo ideje – dok čekate, provjerite možete li se uključiti u druge projekte ili aktivnosti izdavača s kojim ste sklopili ugovor o suradnji, ili jednostavno pišite svoj idući hit. Isto tako, ako po isteku prve, druge ili čak i treće suradnje shvatite da više ne želite surađivati s tim istim izdavačem, nego ste se odlučili pristupiti nekome drugome, zadržite svoje dostojanstvo i dostojanstvo tog izdavača, zadržavajući svoje probleme tijekom tih suradnji za sebe. Niti jedan izdavač koji iole drži do sebe neće se htjeti upuštati u bilo koju vrstu suradnje s autorima koji javno prozivaju, blate i kleveću svoje prijašnje poslovne partnere ili suradnike, ili još gore, druge kolege autore.

Za kraj, budite hrabri i odvažni. Nemojte puštati da vam rukopisi ‘čame čekajući’ zametnuti u folderima na vašim računalima, jer danas kod nas zaista ima mnogo mladih i novih izdavačkih kuća koje su i više nego spremne na različite oblike suradnje i pružanja podrške s domaćim autorima.

Mi vam kao izdavač od srca želimo da pronađete svoje mjesto na domaćoj književnoj sceni i spremni smo pomoći vam na sve načine koji su nam dostupni da do toga dođete.

Usudite se pisati, mi ćemo vas zasigurno u tome podržati!

 

Saša Jakšić, prof.