IK Profigraf

PISANJE JE…

Pretpostavljam da ste, kao i većina drugih ljudi, u ovoj novoj godini odlučili promijeniti nešto, te započeti s nečim novim. Ako u vaše novogodišnje odluke za 2024. godinu spada i odluka da ćete početi pisati, ili se barem ozbiljnije pozabaviti time, trebate znati da ćete na ovim stranicama pronaći puno podrške za to. Od samog početka našega rada, kao izdavačka kuća naglašavamo ovaj svoj prvi i osnovni cilj – pružiti podršku domaćim autorima, omogućiti im da dođu do svoje tiskane knjige u rukama, te provesti ih kroz proces izdavanja što bezbolnije i što lakše.

Broj izdanih knjiga u manje od dvije godine našeg postojanja govori sve o tome.

No da je pisanje lako, nije, i to zna svatko tko se okušao u ovoj vještini, makar samo iz znatiželje. Pisanje je, dakako, predivan hobi. Kažem hobi jer trenutno ne poznajem niti jednu osobu koja od pisanja (lagodno) živi, te si time osigurava nekakvu (glamuroznu) egzistenciju. Baram ne na našem području, jer kod nas je knjiga i dalje luksuz koji si mnogi na žalost ne mogu priuštiti, pa tu profitiraju razne platforme na kojima se književnost dijeli besplatno. I nama je izdavanje na neki način to isto – hobi, jer primarno radimo druge poslove, a pisanjem i izdavanjem bavimo se isključivo iz ljubavi prema tome. Onaj tko piše iz ljubavi, a ne s ciljem da nešto zaradi, zasigurno će postati dobar i uspješan u tome, a čitatelji će definitivno prepoznati strast koju pisac unosi u svako napisano slovo svog rukopisa.

Neću vam lagati, jer kao i za sve drugo, tako je i za pisanje potrebno puno vremena i truda, ali i vježbe i odricanja, kako bi nastala neka djela vrijedna objavljivanja. Mnogo je autora napisalo i po nekoliko rukopisa, prije negoli je nastao jedan koji bi nekome izdavaču mogao biti zanimljiv i u kojemu bi neki urednik prepoznao ono nešto za što smatra da bi i čitateljima bilo privlačno. I to je u redu, jer pisanje je vještina koja se razvija, a barem danas su svima dostupni razni online tutorijali, online radionice pisanja, pa čak i mnoštvo literature na tu temu. Zato neka vam ne bude žao što ste odbili nekolicinu poziva za izlazak, propustili neki koncert ili odgodili neka druženja kako biste radili na svojem pisanju – to je uvijek dobro uloženo vrijeme.

Iz našeg iskustva, većina se novih i neafirmiranih autora pribojava reakcija, što izdavača, što publike, pa čak i na našu veliku žalost reakcija drugih autora. Nadamo se da smo tijekom nepune dvije godine svog rada svojim projektima (primjerice zbirki više autora), svojim nastojanjima da osvijestimo i domaću publiku o kvaliteti i važnosti domaćih i regionalnih pisana, te naporima da obradimo što više rukopisa i autora u što kraćem vremenu, uspjeli razbiti taj strah kod mnogih – jer na svakom nam se natječaju javljaju novi autori, što nas iznimno veseli, a iz nekoliko tih projekata izniknule su i predivne suradnje na izdavanju rukopisa, a to pokazuje da je naše područje bogato piscima i pjesnicima koji samo trebaju priliku i nekoga tko bi ih usmjerio prema uspjehu. Više o projektima naših zbirki možete pročitati na našoj web stranici, te se iskreno nadam da ćete tamo pronaći podršku i ohrabrenje koje vam je potrebno da i vi koji to do sada još niste učinili, svoje pisanje konačno ‘pustite u svijet’.

Da više ne duljim, prepustit ću autorima s kojima imamo odlične i uspješne suradnje da vam kažu svoja iskustva i podijele s vama svoja razmišljanja i savjete o pisanju.

Nadamo se da će vam biti korisni.

 

Viktorija Majačić

Moj skromni savjet o pisanju proizlazi iz ljubavi prema čitanju. Ako u svojoj nutrini osluškujete tajanstveni zov pisane riječi i želite se okušati u pisanju vlastitih tekstova ili ako pišete svoj prvi roman sa željom da ga objavite ili ste već objavili dvadeset romana, potpuno je svejedno, moj savjet je isti – čitajte knjige. Čitajte knjige domaćih i stranih autorica i autora, knjige raznih žanrova i stilova. Čitajte eseje, zbirke poezije, novele, romane s petsto stranica i kratke priče. Čitajte knjige, otkrivajte čarobne svjetove koji se u njima nalaze i razmišljajte o pročitanom.

Ako su vam pustolovine nekog književnog lika donijele ushit, ako su vas rastužile njegove teške životne okolnosti i ako ste se radovali njegovim radostima, to je dobar znak. Čitanje knjiga produbilo je vaše razumijevanje i izoštrilo suosjećanje. Knjige su najbolji putokaz svakom zaljubljeniku u riječi, dopustite im da otvore vaš um, ali nemojte čitati knjige kako biste naučili pisati poput nekog drugog pisca ili koje su teme popularne. Čitajte kako biste bolje upoznali sebe, jer jedino ćete tako moći, kad sjednete za radni stol, iskreno napisati svoju priču. I nemojte se obeshrabriti što je mnogo toga već rečeno, mnogo toga će se još napisati. Naši životi neprestano pišu neke nove priče, a dužnost pisca je da te priče što točnije zabilježi kako bi čitatelj mogao otvoriti stanice knjige i tamo pronaći dio sebe.

 

Senka Ilić

Kada pišete radite to s ljubavlju, onda kada za to imate vremena, volje i koncentracije tj. fokus. Kada imate mir i tišinu i nitko vas sa strane ne ometa, jer u suprotnom ćete jednostavno shvatiti u jednom trenutku da silite sebe i ono što pišete neće ispasti dobro. Pokušajte uvijek biti fokusirani samo i isključivo na ono što pišete i radite i isključite sve okolne zvukove  i radnje. Pokušajte vidjeti svoju priču kao ekranizaciju i zamislite kako bi ona izgledala da je gledate kao film. Izaberite lica svojim likovima, lakše ćete dočarati njihove crte.

Uživajte u svom stvaranju i uvijek znajte da možete rasti, razvijati se i često nadmašiti sami sebe.

 

Igor Sekulić

Nemojte pisati, maštajte.

Pisanje nije sport, ništa se u njemu ne mjeri ni brzinom, a ni brojkama.

Sve se priče nalaze u nama, ali za ispričati ih potreban nam je poticaj.

Pisanje je božanski posao jer pišući stvaramo nove svjetove, udahnjujemo živote i određujemo sudbine. I sve to običnim potezom olovke.

Pisanje nije nešto što radite kada imate vremena, već kada imate nadahnuće.

O čemu pisati? O onome što mislite da treba izreći.

U pisanju je najvažnije da vi uživate u njemu, a ne da se nužno svidi drugima.

 

Carly Cesaire

I kada ti ruše snove, i kada ne vjeruju u tebe, samo nastavi – diši i piši.

Što je pisanje? – pitaju mnogi. Za mene to je disanje.

 

Katy Lind

Ono što bih ja savjetovala svakom novom autoru je da ne pristupa pisanju sa strahom da će ukrasti nekome ideju, tipa je li lik istog zanimanja kao nečiji, ima li isto ime ili boju očiju i slično. Bitno je da piše onako kako njemu odgovara, kako ga misli vode i svojim vlastitim stilom. Čitatelji vole čak i iste situacije u pričama, ali drugačijim stilom napisane. Svi smo mi različiti i samo se treba usuditi pisati.

 

Dražen Radman

Pisac je onaj tko može

sliku obojiti riječima.

Bez sreće sve je suviše,

a sa srećom  i

malo je previše.

A pisanje, to je sreća.

 

Mirjana Matanović Radman

Autor koji se nerado potpisuje svojim vlastitim  imenom i prezimenom – nikako ne mogu reći da se namjerno skriva iza vlastitog identiteta, nego više od nelagode da bi na njegov potpis mogao prijezir pasti.

 

Katrin Fabel

Mislim da sam više svoja kada pišem nego u stvarnom životu. Na papir mogu prenijeti nešto što nikada ne bih učinila ili rekla u stvarnosti. Za mene, ne postoji bolji način za opuštanje i otpuštanje stresa nakon napornog radnog dana. Voljela bih imati više vremena za pisanje, jer od nedavno otkrivam svu ljepotu i čar maštanja, pa onda prenošenja toga što sam izmaštala na papir. Ja sam pomalo ‘oldschool’, prvo sve zapisujem rukom u jednu bilježnicu, a onda pretipkavam to na računalu. Svatko ima neki svoj kreativni proces, a moj počinje vrlo kaotično, s puno post-it papirića u bilježnici, zatim pisanjem natuknica u tu istu bilježnicu, pa mi se onda zna dogoditi da prvo napišem dijalog, a tek onda krenem razvijati priču. U svakom slučaju, treba prihvatiti da je sve to proces, te da se ništa ne događa preko noći.

 

Ivan Vuković

Žao mi je što češće nisam zapisivao svoje misli. Zao mi je što se češće nisam budio iz sna i zapisao ih. Zapiši ih i ti prije nego ih zaboraviš. Možda misliš da neke stvari nikad nećeš zaboraviti, ali hoćeš… Misli putuju.

 

Martina Duvnjak

Treba pisati svaki dan. Barem jednu ideju, misao, rečenicu, odlomak. Samo se tako može napredovati u pisanju.

 

Za kraj, želimo vam samo reći da je vaš strah od kritike neopravdan. Istina, niti jednom autoru nije lijepo čuti nešto negativno o svom rukopisu, no ima kritika a ima i ‘kritika’. Konstruktivne kritike beta-čitatelja ili urednika služe tome da popravite ono što ste vjerojatno nesvjesno izostavili, ili ono u čemu ste nehotice pogriješili prilikom pisanja. Takve komentare ne treba shvaćati negativnima, jer njihova funkcija je da poboljšaju vaše pisanje, te da vaša knjiga ima što bolji prijem kod publike. Međutim ‘kritike’ (koje namjerno stavljam u navodnik jer one nisu konstruktivni prijedlozi o tome kako biste mogli biti bolji u pisanju) koje neki rado ostavljaju na društvenim mrežama na vaše pisanje biste jednostavno trebali ignorirati. Na žalost, ni književni svijet nije lišen ljubomore, zlobe i malicioznosti, pa će moj savjet na kraju teksta biti da morate razviti debelu kožu, te veliku sigurnost u sebe kako bi mogli prepoznati i razlikovati dobronamjerne poruke od onih zločestih.

Najvažnije od svega – ako vas pisanje veseli, ako u njemu pronalazite sreću i mir, te ako vam je to savršen način nošenja s problemima iz svoje svakodnevice, njegujte taj hobi i poklanjajte mu što više vremena. Možda vam se neće financijski isplatiti, ali sa sigurnošću mogu tvrditi da će nahraniti vašu dušu, te da će vaša pisana riječ ostaviti trajni trag u povijesti vašeg postojanja. A podijeliti svoje pisanje s drugima je predivno iskustvo, koje toplo preporučujemo. Kao izdavač, otvoreni smo za različite tipove suradnji s autorima, a svoje nam rukopise možete poslati kada god to poželite.

Usudite se pisati, mi ćemo vas u tome podržati!

Saša Jakšić, prof.