IK Profigraf

SJETI SE

BLOGER: ikovac.sbooks

 

Sjeti se – Carly Cesaire

Dragi svi,
Predstavljam vam još jedan prvijenac i još jedno domaće književno djelo. Ovaj puta u pitanju je ljubavni roman autorice Carly Cesaire s naslovnom Sjeti se.
Odmah ću započeti ovu recenziju riječima da inače ne čitam ljubavne knjige (što ste sigurno i primijetili ako se prolistali moj blog/profil). Teško mi je uopće ocjenjivati knjige bez elemenata poput izgradnje svijeta, način na koji se magija koristi, specifičnost glavnog protagonista, kvaliteta neočekivanog preokreta i sličnog tome. A knjige izvan mog uobičajenog žanra često me privuku iz nekih drugih razloga (a ne ljubavne priče). Zato ću se u ovakvim recenzijama voditi prvenstveno vlastitim osjećajima koje sam kroz čitanje knjige dobila. Pretpostavljam da tako to i priliči knjigama ljubavnog karaktera.

Ova je priča ispričana iz dvije perspektive ispisane u prvom licu. Pratimo dva studenta na jednom američkom sveučilištu. Dok Zane priča o prošlosti, Naomi govori o sadašnjosti. Zane nam govori o početcima njihove ljubavi, dok Naomi u sadašnjosti opisuje borbu s problemima u kojima su se našli zbog prijelomnog događaja s kojim ćete se upoznati već na početku knjige. U tom smislu priča je doista dinamična i vješto ispričana. Uz to, osobno sam veliki fan knjiga s dvije isprepletene perspektive. Uvijek mi je zanimljivo čitati o tome kako likovi gledaju jedno na drugo, posebno kada je u pitanju neki ljubavni odnos.
Ovom prilikom moram pohvaliti ovu mladu autoricu prvenstveno zbog dobre ideje i hrabrosti u iznošenje iste. Pozivno sam ostala iznenađena načinom na koji je priča ispričana i svakako se veselim njezinim novim knjigama. Posebno se ističu vješto ispisani razgovori među likovima i dinamika među njima koja dolazi prirodno. Ova pomalo spicy (1.5/5) priča svidjela bi se svakome tko inače voli ljubiće za mlade! I nekako ju vidim kao dobar sinopsis za Netflixovu seriju.
Svidjeli su mi se problemi koje je autorica dotaknula unutar knjige. Voljela bih, iskreno, da su neki od njih još i dublje istraženi – npr. borba s gubitkom i nezdravi odnosi u obitelji. Likovi su mi se svidjeli tako da ne bih osobno imala ništa protiv više priča o njihovoj prošlosti. Vjerujem da bi to još više doprinijelo cijeloj priči. (A možda sam samo manijak koji voli knjižurine i rijetko kada mi bilo što viška u knjizi?!)

Moja ocjena je 5/5 (za jednu knjigu koja bi po mojoj procjeni bila savršena za čitanje na plaži). Žao mi je što mi je stigla u ruke ranije. Svakako će se naći u nekim ljetnim preporukama!

 

ikovac.sbooks

Sjeti se – Carly Cesaire