IK Profigraf

SJETI SE

BOLOGER: Ovisna o čitanju

SJETI SE, Autor: Carly Césaire

Ne mogu vam opisati koliko sam sretna što se na domaćoj književnoj sceni pojavila ova mlada dama, te svojim nevjerojatnim talentom itekako dokazala da može bez problema parirati svjetski poznatim autoricama kao što su Elle Kennedy i Kristen Callihan. Carly naime piše isti žanr – young adult ljubavne romanse, a ovo je tek njezin prvi objavljeni roman. Prije njega briljirala je i žanru kratke priče, te dva puta osvojila naslov pobjednice na natječaju svoje izdavačke kuće Prof&Graf.
Stil pisanja ove mlade autorice je neizmjerno pitak, a istovremeno prožet dubokim emocijama, a krasi je prekrasan stil izražavanja, te savršeno uzbudljiv način prenošenja priče čitatelju. Svojim pisanjem, ona čitatelja s lakoćom uvodi u misli i emocije svojih glavnih likove, te odmah na početku postiže da se poistovjećujete s njima, unatoč tome što ste možda duplo stariji od njih – što ne polazi od ruke svakome, zbog čega sam je i usporedila u uvodu ove recenzije moje dvije omiljene autorice koje su neprikosnoveni autoritet kada je u pitanju žanr za koji se mlada Carly odlučila.
Za mene je ova autorica pravo osvježenje, po pitanju apsolutno svega. Nepretenciozno nam se predstavlja svojim pisanjem, a ovim svojim prvijencem jednostavno osvaja srca publike s neočekivanom lakoćom. Jednostavna kakva je i sama, ni priču nije previše zakomplicirala, pa se ona lako i brzo, a unatoč napetim i emotivnim scenama koje ja obožavam, ipak bih svrstala ovaj roman u opuštajuće štivo – mene osobno vraća u mladost, pa mi je stoga još draža. Ono što duboko cijenim kod pisanja ove autorice je predivna senzualnost kojom su njezine priče fino protkane, te stilski zaista ugodan rječnik koji koristi za opisivanje erotskih scena, što odaje da je unatoč svojim godinama zaista zrela i ozbiljna, te da je itekako zaslužila biti dijelom domaće književne scene. Neki su njezini čitatelji na društvenim mrežama pisali komentare u stilu da će ‘prešišati’ nas starije i samo malo iskusnije od nje, i ja se s tim komentarima apsolutno slažem. S nestrpljenjem iščekujem sve što izađe iz pera mlade Carly, jer unaprijed znam da će to za moje čitalačko ‘nepce’ biti jedan zaista ukusan zalogaj u kojem ću maksimalno uživati. Dokazala je da jednako dobro vlada i kraćim i dužim formama proze, a s obzirom na njezinu mladost, duboko sam uvjerena da nismo još doživjeli ispunjenje njezinog punog potencijala, tako da ću s velikim guštom pratiti njezin razvoj i napredak kao autorice. A u njezin uspjeh uopće ne sumnjam, on će itekako biti zaslužen, jer sigurna sam da će osvojiti srca i najzahtjevnijih čitatelja, te da će postati svima jedna od omiljenih spisateljica kada su romanse za mlade i ljubavne priče općenito u pitanju.
Za kraj ću samo dodati da je trebalo izuzetno puno hrabrosti tako mlad upustiti se u ovu avanturu, za što skidam kapu ovoj mladoj autorici, te joj od srca želim da ostane takva divna i jednostavna kakva je sada! <3