IK Profigraf

ZGODNI USAMLJENI ŠTREBER

BLOGER: Knjižničarka

 

Zgodni usamljeni štreber
Saša Jakšić

Prije samog uvoda napisala bih vam nekoliko rečenica o Aspergerovom sindromu. To je jedan od nekoliko poremećaja iz autističnog spektra karakteriziran poteškoćama u društvenoj interakciji i ograničenim, stereotipnim interesima i aktivnostima.Naziva se još Aspergerov poremećaj ili samo Asperger.
Ime je dobio po austrijskom pedijatru Hansu Aspergeru, koji je 1944. godine opisao djecu s normalnom inteligencijom, ali kojima nedostaje neverbalna komunikacija, fizički su nespretna i ne pokazuju empatiju.

Sigurno se pitate čemu to, pa upravno zbog glavnog lika u romanu koji ima Aspergerov sindrom, a da bi mi bilo jasnije što je to, uvijek krenem u istraživanje koje me odvede do nekih vlastitih zaključaka.

Odlučivši sve ostaviti iza sebe Klara se seli u miran gradić na moru gdje je godinama ljetovala. Jedno vrijeme uživa razgledajući grad, ispijajući kave i upoznavajući nove ljude.
Omiljena kava joj je u kafiću u kojem prihvati posao.

“Osjećala sam savršeni mir u tom trenutku i pomislila kako Lentamente nije samo kafić, to je doživljaj. To nije samo mjesto gdje ćete doći kupiti kavu i pojesti prefino pecivo Cure iz pekare.
To je mjesto gdje ćete se osjećati kao kod kuće.”

Svojim dolascima u kafić srela je mnoge ljude, kojima u svojoj glavi daje simpatične nadimke, a s vremenom je uspjela saznati i nešto novo o svakom od njih.
Jedina nepoznanica u cijeloj toj priči je usamljeni i povučeni mladić koji kao da živi u svom svijetu, ili kako ga je ona od milja nazvala Zgodni usamljeni štreber.
Klara trenutno živi u gradu iz snova, radi posao koji voli, još samo da nađe ljubav ili će možda ljubav pronaći nju?????

Do sada nisam upoznala nijednu osobu s Aspergerovim sindromom, sviđa mi se što nas je autorica kroz glavni lik romana upoznala s ovim rijetkim poremećajem i pokušala nam približiti s kakvim se sve problemima ljudi koji boluju od njega susreću u svakodnevnom životu.

“Počinjao je shvaćati da je tjelesna ljubav nešto lijepo i počinjao je shvaćati da voli sve načine na koje smo do sada jedno drugome pokazivali ljubav u fizičkom obliku.”

Autorica je u ovom romanu prikazala vrlo emotivne likove, pa samim time već od početka pridobila moju pažnju i zainteresiranost za njihovu priču.
Mogla se osjetiti sva nježnost i ljubav koju Klara daje s posebnom pažnjom prema osobama koje voli.
Ako imaš prijatelja ili partnera kao Klara, možeš biti najsretniji čovjek na svijetu, jer ništa nije vrednije od pravog i iskrenog prijatelja ili partnera.

Ako volite ljubavne romanse, koje u radnji sadrže i neke važne životne teme ili probleme preporučujem vam Zgodnog usamljenog štrebera.

Izdavač Prof&Graf