IK Profigraf

PROMOCIJA KNJIGE “DRUGA STRANA STVARNOSTI”

IGOR SEKULIĆ, PROMOCIJA, 28.07.2023.

Pitanja i odgovori

 1. Za početak, reci nam par riječi o sebi, predstavi se ukratko onima koji te ne poznaju.
  Rođeni Osječanin, suprug i otac. Veliki ljubitelj pisane riječi, povijesti i fotografije.
 2. Kada si se počeo baviti pisanjem i zašto? Što za tebe znači pisanje?
  Pisanje je za mene potreba i zadovoljstvo. Korijeni sežu još u srednjoškolsko doba, a poslije sam nastavio pišući kolumnu na web portalu Osijek online, a povremeno su mi tekstovi objavljivani i u pisanim medijima.
 3. Jesi li sanjao o tome da se nešto tvoje nađe na policama knjižara, knjižnica, čitatelja?
  To mi se činilo tako nevjerojatnim da se nisam usudio ni pomisliti na takvo što. Na moje iznenađenje i veselje dogodilo moje se djelo našlo među nekim vrijednim knjigama. Pa vi sad recite da čuda ne postoje. 🙂
 4. Kako je nastala ideja za ovu zbirku?
  Kada sam počeo pisati priče nisam ni pomišljao da će biti javno objavljenje. Više je to bilo za vlastiti užitak i prijatelje. Kada ih je nekoliko prvih pročitao, moj dragi prijatelj Goran posve je ozbiljno, proročanski, rekao: Objavit ćeš knjigu. Nasmijao sam se na to, ali evo dvije godine kasnije ispostavilo se da je bio u pravu.
 5. Koliko si dugo radio na njoj?
  Nešto manje od dvije godine. Pisana je za vrijeme epidemije Covida, sjedio sam kući i imao dovoljno vremena za pisanje. Prilika se ukazala i odlučio sam je iskoristiti. Ideje, koje su dugo sazrijevale u meni, prenio sam na papir.
 6. Koja ti je najdraža priča iz zbirke i zašto?
  Srcu mi je najviše prirasla priča “S prozora sedmog kata” i to iz više razloga. Nadahnuto je životom čovjekom koji nažalost više nije među nama, a zvao se Tibor Takač. Unio sam u nju i nešto vlastitog iskustva i na koncu dobio ovu priču. Svaki puta kada bi je iznova čitao, premda dobro znam radnju, ona bi u meni izazvala jednako snažne emocije. Rekao bi da je to važan element dobre priče.
 7. Koji ti je najdraži lik iz priča i zašto?
  Lik vraga iz priče “Najbolji klijent”. Doista sam uživao osmišljavati ga, domišljati njegove replike i argumentaciju, kojom se suprostavlja odvjetniku Forintašu. On izgovara istine koje svi znamo, ali se većina ne usudi izgovoriti. Na neki način on je svojevrsna savjest čovječanstva. Nije klasičan vrag, ako mogu tako reći.
 8. Priče koje se nalaze u zbirci su vrlo neobične, osebujne, drugačije od svega što sam ja recimo imala priliku čitati, neusporedive su mi s bilo čime, izrazito su originalne. Odakle ti je došla inspiracija za sve njih? Ili navedi bar za neke.
  Nema nekog određenog pravila. Ponekad je to novinski naslov, drugi put neka usputna životna situaciju, treći put samo se javi bljesak ideje iz ničega. Često se i sam iznenadim zamislima koje mi “sinu”. U osnovi pokušavam svakodnevicu sagledati iz nekog drugog kuta i onda te misli pretvaram u tekst. Priča “Najubojitije oružje” “iskočila” mi je kada sam vidio novinski naslov da je NASA odlučila na Mars, u bespilotnoj letjelici, poslati pjesme Rolling Stonesa, Queena, Stinga i Miše Kovača! Odmah sam se pitao kako bi to izgledalo da izvanzemaljci doista čuju te pjesme.
 9. O kojim temama progovaraš u svojim pričama. Navedi neke.
  Teme su raznolike. Od odnosa u obitelji (“Nevrijeme”, “Najubojite oružje”, “Život kao svaki drugi”), dobru i zlu (“Najbolji klijent”, “Dobar posao u paklu”), životu poslije smrti (“U autobusu”, “Prebivalište”), društvenim devijacima i odnosima u društvu (“Nevrijeme”), karikiranje političke scene (“Izborni pobjednik”, “Obilaznica”, “Nasljeđe”), ratu i ljubavi (“S prozora sedmog kata”, “Xolotl”), našem odnosu prema Zemlji (“Ošemundove suze”) itd.
 10. Zanimljivo je s kojom lakoćom prelaziš s ozbiljnih na groteskne teme. Kako ti to uspijeva?
  To je jedan od izazova u kojima uživam pri pisanju. Srećom, forma kratke priče dopušta takvo što i ja to koristim svaki puta kada sam u mogućosti.
 11. Tema života nakon smrti ti je dosta česta, zašto?
  Kako nitko ne može s apsolutnom sigurnošću reći što se točno događa nakon što napustimo ovaj svijet, to daje priličan prostor za maštanje. Osim toga, uz osnovicu života poslije smrti kroz tu se temu mogu prožeti i neke druge, ništa manje zanimljive teme.
 12. Zanimljivi su obrati s kojima se susrećemo u tvojim pričama. Jesu li oni namjerni?
  Pokušavao sam pisati tako da budu što neočekivaniji jer sam uvjeren da time priča dobiva na kvaliteti. Ujedno me doista veseli kada smišljam moguće varijacije obrata i razmišljam o tome kako će čitatelj reagirati na njih.
 13. Koja je uloga nadnaravnih likova i elementa koji se pojavljuju gotovo u svakoj priči?
  Za mene je to instrument kojim objašnjavam ljudsku prirodu. Na taj način dajem slikovitiji prikaz onoga o čemu govorim. Nadam se da će na taj način ljudi lakše prihvatiti poruku koju pokušavam prenijeti.
 14. Priče su lagano pisane, ali je više vrlo ozbiljnih tema.
  Meni se čini da je to tzv. lagano pisanje najpogodniji način da se obradi tematika anomalija u suvremenom društvu. Gdje god sam mogao, pokušao sam umetnuti nešto humora i dijaloga kako bi priče dobile na dinamičnosti i samim time na zanimljivosti.
 15. Što si želio poručiti svojim pričama i misliš li da će čitatelji razumjeti tvoju poruku?
  Glavna poruka bila bi da više promišljamo o vlastitim postupcima. Da budemo bolji jedni prema drugima i iskreniji sami prema sebi.
 16. Zašto je naslov zbirke “Druga strana stvarnosti”?
  Izuzev priče “Život kao svaki drugi”, za sve ostale priče teško je zamisliti da se doista mogu dogoditi u stvarnosti koju živimo. Zato je to “druga stvarnost”, nešto što postoji jer jeste stvarnost, ali naoko ne ova u kojoj sada boravimo.
 17. Za kraj, tko je tvoja ciljana publika? Kome je zbirka namjenjena?
  Pišući nisam ciljao određen segment društva. Zbirka je namijenjena svima koji su otvorenog uma i voljni promišljati o tome što su pročitali.

 

FOTOGRAFIJE: Kristijan Cimer 

FOTOGRAFIJE: Igor Čanak

 

Video promocije možete pogledati na našem youtube kanalu ili preko ovog linka:

https://youtu.be/1J8iWtqxfvs