IK Profigraf

DRUGA STRANA STVARNOSTI

BLOGER: Ovisna o čitanju

 

DRUGA STRANA STVARNOSTI, IGOR SEKULIĆ

Iako oduvijek puno čitam, kratke su priče za mene relativna novost. Otkrila sam ih u potpunosti tek kada sam za jedan natječaj i ja sama pokušala napisati jednu, a taj mi se zadatak isprve činio nemoguć jer sam se bila navikla izražavati u puno dužoj formi – romanima. No od tada sam ih napisala puno i shvatila da ova kraća forma izražavanja ima strašno puno prednosti, te su od tada zbirke priče postale jedno od mojih omiljenijih štiva unazad skoro pa godinu dana. No, pisanje ovog autora zaslužuje daleko stručniju osobu koja će s više kompetencija analizirati njegovo izražavanje, stil pisanja, teme koje obrađuje i ideje kojima se ovdje bavi, pa se samo nadam vam da ću barem donekle uspjeti dočarati njegov nevjerojatan talent, kojega on još uvijek nije u potpunosti svjestan.

Svaka je zbirka priča za mene novi svijet, no ova je uistinu nešto posebno. Iako sam čitala Igorove kratke priče koje smo pisali za iste natječaje i vjerovala kako sam se tim prilikama dobro upoznala s njegovim pisanjam, tek mi je ova njegova zbirka dala dobar uvid u njegov talent za pisanje, te otkrila ja vjerujem samo jedan mali fragment njegove bujne i osebujne mašte, koja nema granica te sam duboko uvjerena da još nisam doživjela njegova najbolja djela, već imam osjećaj da nas sve Igor ovom zbirkom samo ‘zagrijava’ za ono što će tek proizaći iz njegovog vrijednog i neumornog pera.

Iskreno ću priznati da njegove priče nisu moj omiljeni žanr, no odmah uz to ću isto tako priznati da me svaka pojedina priča oduševila i na neki način ‘izula iz cipela’. Svaku sam čitala gotovo bez daha, bez pauze, nestrpljiva da progutam svaki pojedini detalj i dođem do kraja, pa da ju onda u miru malo procesuiram. Njegove su priče neobične, ali i nevjerojatno zanimljive. Bavi se ozbiljnim temama, ponekad čak i pomalo teškima, no obrađuje ih na fantastično lagan način, često se koristeći izvrsnim i inteligentnim humorom koji otvara nove dimenzije u svakoj priči, tjerajući nas da situaciju o kojoj čitamo sagledamo i iz drugog kuta. Mislim da je to ono što me najviše fascinira kod njegovih priča – jedan sasvim drugačiji pogled na svijet, svakodnevna zbivanja, sve ono što nas okružuje, sve s čime se nosimo na svakodnevnoj bazi, a opet taj drugačiji pogled nije ni malo pretenciozan ili prepotentan, već vrlo prizemljen i blizak svima nama, samo što ga do sada možda sami nismo otkrili.

Meni je osobno bio veliki gušt otkrivati nove svjetove kroz Igorove priče i kroz njegove ‘naočale’ kojima ga on procesuira. Njegovo pisanje je za mene pravo osvježenje jer se kod njega isprepliću svakodnevne teme s povijesnim činjenicama, surova stvarnost s nekakvom njegovom alternativnom, snovi s javom, ironija s dramom – ima tu svega, ali sve je toliko divno ukomponirano jedno u drugo, da ni malo ne opterećuje čitatelja, već je svaka priča vrlo pitka i tečna, ali i jako, jako uvjerljiva. Svaka priča nosi u sebi nešto što će vas zasigurno potaknuti na razmišljanje, nešto što će probuditi vašu maštu, nešto što će nakon čitanja ostati u vama dugo nakon što zbirku sretno smjestite negdje na vašu policu s knjigama i to je ono što mi je nešto najdraže kod Igora kao pisca – njegove su priče nezaboravne, a poruke koje u sebi nose vrlo su duboke i dirljive.

Kao netko tko sagledava svako autorsko djelo iz kuta emocija koje to autorsko djelo budi u meni kao čitatelju i kao netko tko ocjenjuje to isto autorsko djelo prema količini emocija koje se javljaju u meni tijekom čitanja, ocijenila bih ovu zbirku najvišim mogućim ocjenama. Čitajući ove priče osjećala sam takav široki spektar svega, da bi mi trebao još jedan post da pišem samo o tome, no reći ću samo ovo – bravo majstore, kapa dolje, naklon do poda! Obožavam ovu zbirku priča, jednostavno ju obožavam, i iščitavat ću ju opet iznova, uvjerena da ću svaki put kad ju čitam u njoj pronaći neku drugu stvarnost.

Ali bijeg od svoje osobne stvarnosti, koji nam je u svijetu u kojem živimo danas sve češće i češće potreban, a koji ova nevjerojatna zbirka pruža na uzbudljive i fenomenalne načine koje jedva čekam da otkrijete na svim idućim stranicama koje ćete sigurna sam okretati s čistim užitkom i hedonizmom čitanja kakav do sada niste doživjeli.

Imala sam tu čast da upoznam Igora i osobno, a ne samo kao kolegu autora, i teško mi je reći što me kod njega više fascinira – širina njegovog razmišljanja i fascinantan um koji je sposoban kreirati ovakve fenomenalne priče, njegov samozatajni i nenametljivi karakter, ili njegov britki i suptilni humor. Iskreno se nadam da ćete kroz ovu njegovu zbirku uspjeti i vi doživjeti barem mali dio njegove prekrasne osobnosti, te da ćete kao i ja neizmjerno uživati u njegovom talentu.

Moje najtoplije preporuke za ovo neobično i nevjerojatno štivo!