IK Profigraf

ZLATNE PTICE

BLOGER: Knjižničarka

 

Zlatne ptice
Viktorija Majačić

“Ponekad je teško prihvatiti ritam života, ali priroda ne poznaje naše želje ni strepnje.
Pred njenom ljepotom, cvijeće skrušeno spušta glavu, a njena najveća vrlina je strpljenje.”

Staroslavenska božica Mokoš glavni je narator u ovom romanu, koja nas odvodi na stoljetno putovanje kroz Županjski kraj, kroz priče o životu i životnih okolnosti raznih fiktivnih likova.
Autorica nas u romanu također upoznaje s nekim starim narodnim vjerovanjima i običajima, povijesnim činjenicama vezanima za grad Županju, povijesnim ličnostima i događajima, te prvenstveno kroz promišljanja o životu.

“Ljudsko srce ima duboko korijenje i nijedna poplava mu ne može naškoditi. Urod je višestruk kad sjeme suosjećanja padne na plodno tlo u čovjeku.”

Zlatne price u potpunosti je drugačiji roman od svih dosadašnjih koje sam pročitala.
Kroz životne priče svojih likova autorica nas upoznaje sa situacijama i činjenicama određenog vremena, te nas uspješno uvlači da zajedno s likovima razmišljamo o samom životu.
Roman je napisan vrlo vješto, u njemu ima svega, od smrti, rođenja, zajedništva, poplava, ratova, ljubavi i mržnje.
Moramo biti svjesni da su patnja i poteškoće dio našeg svakodnevnog života, ali mi sami možemo bitno utjecati, krenuvši od odluke da budemo bolji čovjek, jer kao što autorica piše “stvarna ljepota u ljubavi ako je ne darujemo drugima” bratu, sestri, supružnicima, roditeljima, prijateljima i poznanicima.

Jako dirljiv i poseban roman koji će Vas odvesti na jedno nezaboravno putovanje, a ako to želite i na vlastito putovanje u prošlost gdje ćete promisliti o sebi samom i o svom vlastitom životu.

“Ljudski je život jedna vijugava nit koja vas povezuje s prošlim naraštajima i trebala je čitava vječnost da nastanete. Svatko od vas sačinjen je od dugačkog niza prošlih života. Ono što su vaši predci mislili i govorili, zrcali se u vama kao nebo na vodi.”

Izdavač Prof&Graf