IK Profigraf

NAPISALI STE RUKOPIS, I ŠTO SAD?

NAPISALI STE RUKOPIS, I ŠTO SAD?
Pisanje je jedna od najkreativnijih aktivnosti, a kad malo bolje razmislite ona vas ne košta ništa. Za pisanje ne trebate kupovati nikakav poseban namještaj, pribor ili opremu, ne treba vam puno prostora i dovoljno je samo da posjedujete mobitel, što vjerujem da danas imamo svi, jer neki od naših rukopisa nastali su upravo tako – neki je autor počeo zapisivati prvo svoje ideje, pa misli, pa rečenice, pa odlomke, pa sinopsise i sve se to nakon nekog vremena pretvorilo u poglavlja koja su u konačnici rezultirali rukopisom. Dakle nije čak nužno ni da posjedujete računalo.
Za pisanje vam je potrebno samo vrijeme, volja, i ustrajnost. Okej, treba vam i inspiracija, to je također od velike važnosti, jer ne možete samo reći – krećem pisati, jer želim biti pisac, ali to je već tema na neki drugi blog. No pretpostavimo da vama inspiracija nije bila problem te da ste zgotovili tekst koji ste započeli pisati. I što sada kada je taj vaš rukopis napisan? Što i kuda sada s njim? Uložili ste u njega svoje vrijeme, utkali u njega svoje srce i dušu, i sad kad je proces pisanja gotov, vi se osjećate zbunjeno, i ne znate što dalje.
U idealnom svijetu, vi biste taj isti rukopis poslali izdavačima i neki od njih bi vam u kratkom roku odgovorio kako će rado tiskati to vaše djelo, i vi biste s tim izdavačem dalje radili na tom rukopisu. No, mi ne živimo u takvim uvjetima i za mnoge je domaće autore ovo utopija. Ali to nije razlog da svoj rukopis zaključate u ladicu ili spremite u nekakav zabačeni folder na svom mobitelu ili računalu, jer samo vi koji ste ga napisali možete učiniti i da taj isti rukopis jednoga dana bude u vašim rukama u obliku knjige.
Evo što mi poučeni svojim iskustvima savjetujemo da napravite:
1. DAJTE SVOJ RUKOPIS NEKOME NA ČITANJE
Autori su vrlo subjektivni i emotivno vezani za svoje rukopise, što je razumljivo, jer nije mala stvar napisati primjerice roman, neovisno o broju riječi ili žanru. Idealno bi bilo da nađete nekoga u koga imate povjerenja da će biti iskren prema vama i reći vam što u vašem rukopisu nije dobro (a toga uvijek ima, vjerujte nam!), te što biste mogli prepraviti da bude bolje. Znamo da je i ovaj korak za mnoge autore problematičan, jer ponekad čak ni prijatelji ni članovi vaše obitelji nisu zainteresirani za čitanje onoga što ste vi napisali, jer jednostavno ne čitaju, ne vole to, i/ili im je problem izdvojiti vrijeme za čitanje. No nikako ne biste trebali slati svoj rukopis izdavačima prije nego što ga je pročitalo barem nekoliko objektivnih ljudi, idealno s iskustvom u BETA čitanju.
2. DAJTE SVOJ RUKOPIS BETA ČITATELJU/BETA ČITATELJICI
BETA čitanje je tema za sebe, no ukratko rečeno, iskusan će BETA čitatelj biti fokusiran na vaš rukopis više nego vaš prijatelj, rođak, susjed, član obitelji. On/ona će znati na što treba obratiti pozornost tijekom čitanja vašeg rukopisa, te će vam na kraju čitanja dati detaljne bilješke o svemu pročitanom – i pozitivne ali i negativne, a vi kao autor morate biti spremni i na jedno i na drugo. Nakon što vaš rukopis prođe BETA čitanje i vi doradite sve što trebate na njemu, spremni ste na idući korak. Znamo da nije lako pronaći BETA čitatelje, no srećom neke izdavačke kuće nude te usluge, koje se na žalost plaćaju, pa tome pribjegnite samo ako nemate drugog izbora. Što je BETA čitanje i kako pronaći BETA čitatelje bit će također tema jednog od naših idućih blogova.
3. DAJTE SVOJ RUKOPIS NA LEKTURU
Iako lektura ne bi trebala biti uvjet da izdavač pročita vaš rukopis, svaki će urednik lakše, brže i s više uživanja čitati vaše djelo nego ako ga pošaljete nelektoriranog, a ako je rukopis odličan, izdavač će se možda i lakše odlučiti na izdavanje vašeg rukopisa jer oko njega neće imati toliko posla. Odličan lektor će surađivati s vama i može vam rukopis i dodatno urediti, pa je pronalazak lektora s kojim ćete surađivati na svom rukopisu također bitan dio procesa. Ako ste visoko pismena osoba, zanemarite ovaj korak, no ako ste već svjesni da imate problema s pravopisom i gramatikom, morate također biti svjesni da to može otežati čitanje uredniku kojem ste poslali svoj rukopis, te da on/ona može odustati od čitanja jer mu je prenaporno pratiti tijek radnje ako mu pažnju odvlači previše pravopisnih i gramatičkih pogrešaka.
4. NAĐITE SI UREDNIKA/ UREDNICU
Neki autori prvo pošalju rukopis uredniku, pa tek nakon što se s urednikom odradi sve što treba, tek tada šalju rukopis na lekturu. Možete dakle i zamijeniti ova dva koraka, te prvo rukopis dati nekom uredniku na čitanje, no mnoge izdavačke kuće imaju svoje urednike, pa možda neće prihvatiti tekst koji oni nisu imali kod sebe na obradi, kod nekog svog urednika. Dva različita urednika mogu pristupiti vašem tekstu na dva različita načina, pa je svakako bolje slati izdavaču izvorni rukopis, koji onda njihov urednik može urediti kako on/ona želi. Tu procjenu na žalost morate napraviti sami, što prvo – lektor ili urednik? Ako možete, probajte se raspitati kako funkcionira svaka izdavačka kuća za koju ste zainteresirani i s kojom želite surađivati na izdavanju svoje knjige. U svakom slučaju budite svjesni ovoga – dobar urednik zlata vrijedi, a proces uređivanja knjige svakako prepustite samo nekome kome vjerujete, jer svaki je urednik drugačiji, no svi bi oni trebali poštivati autora i uzeti u obzir da autoru nije mi malo lako odraditi ovaj korak u procesu kroz koji prolazi.
5. ODABERITE IZDAVAČA
Ovo je možda najteži korak i također ne mora biti nužno na ovom mjestu. Možete ovaj korak napraviti i kao prvi odmah po završetku svog rukopisa, pa vidjeti kako taj pojedini izdavač funkcionira i onda u suradnji s njima odraditi ostale korake, no u većini slučajeva će svim autorima ovo biti vjerojatno najteže. U Hrvatskoj ima veliki broj izdavača i nije ni malo lako istražiti koji izdavač izdaje koje vrste publikacija, odnosno koji je izdavač specijaliziran za koji žanr i najbitnije – koji izdavač ima najviše resursa za rad s domaćim autorima, jer većina ih na žalost i dalje preferira strane, iz više razloga u koje nećemo ulaziti u ovom tekstu. Pod resursima se ne podrazumijeva nužno samo novac odnosno budžet kojim izdavači raspolažu, pa nije loše informirati se kako se financiraju i koliko domaćih autora mogu podržati u jednoj godini npr., no bitan je faktor i vrijeme – koliko je pojedini izdavač sposoban i voljan rukopisa barem pročitati i odgovoriti autorima na njihove zamolbe, jer budimo realni, većina ne odradi ni to. Kada ste odabrali izdavača za kojeg mislite da bi mogao biti idealan za vas kao autora, ali i kojemu biste vi kao autor bili idealan kandidat za uvrštavanje u svoja izdanja, pošaljite mu svoj rukopis.
6. NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM
Konačno ste došli do ovog koraka i sada biste trebali osjećati olakšanje, jer u savršenom svijetu vi biste znali da je vaš rukopis na čitanju, ili barem na listi za čitanje kod nekog urednika, ali vrlo je vjerojatno da će se dogoditi nešto od ovoga:
a) odmah ćete dobiti odgovor da je vaš odabrani izdavač popunio svoj plan izdavanja za ovu ali i iduću godinu (što može i ne mora biti točno, ali to vama na kraju krajeva i nije bitno, jer vi čitate odbijenicu i osjećate se obeshrabreno, jer vaš rukopis nitko nije ni pogledao, pa ste dobili odbijenicu netom nakon slanja rukopisa)
b) čekat ćete na odgovor nekoliko mjeseci, a on će tada vrlo vjerojatno biti negativan (jer budimo realni na trenutak, niti jedan izdavač neće biti u mogućnosti ponuditi otkup za autorska prava na SVE rukopise koji pristignu s takvom zamolbom, koliko god on velik bio, jer nitko nema toliko resursa da primi SVE autore koji se žele tiskati, bilo financijskih bilo vremenskih, bilo kadrovskih)
c) nećete nikada dobiti odgovor ili bilo kakvu povratnu informaciju na svoj rukopis (jer su neki izdavači jednostavno takvi, a u razloge za to je najbolje na ulaziti)
d) padat ćete u sve veći i veći očaj i iskušenje da se javite tom izdavaču s pitanjem je li vaš rukopis barem pročitan, i možete li dobiti barem savjet što i kuda s njim, no realno šanse da dobijete odgovor na takvu poruku su također minimalne
Dakle, budimo potpuno iskreni i realni sada, jer znamo gdje živimo i kakvo je stanje izdavaštva kod nas – pripremite se da budete odbijeni i ignorirani, i da na to nećete moći utjecati, ali se isto tako pripremite na ono na što možete utjecati ako/kada vam se to dogodi.
7. PRETVORITE NEČIJE ‘NE’ U SVOJE ‘DA’
Mnogi autori misle da je jedini način da svoj rukopis vide u obliku knjige jednog dana je da neki izdavač to pročita i kaže – FENOMENALNO! KOLIKO TRAŽITE ZA AUTORSKA PRAVA? No većini autora se to nikada ne dogodi, a oni ipak uspiju na domaćoj književnoj sceni i njihove se knjige nalaze u knjižarama, knjižnicama, na policama naših domova. Kako? Vrlo jednostavno – oni su spremni SAMI izdati svoje autorsko djelo, sami ga promovirati, reklamirati, prodavati, distribuirati itd. I to ni malo ne umanjuje vrijednost njihovog rukopisa, jer dosta izdavača nudi fantastične usluge upravo za autore samoizdavače, a prosječan kupac ne zna niti mu je bitno na koji način je knjiga došla u njegove ruke – svejedno mu/joj je, je li to bilo putem otkupa autorskih prava od strane izdavača, ili je autor sam financirao tisak svoje knjige od prvog do zadnjeg koraka. Prosječnim je čitateljima bitno da do te knjige mogu doći, i oni se ne zamaraju ovim koracima te formalnostima kao što su vrsta ugovora koji autor potpisuje s izdavačem, i je li autor sam tiskao svoj rukopis, ili je to za njega učinio izdavač. O različitim vrstama suradnje između izdavača i autora pisat ćemo u nekom od idućih blogova, a ono što sada želimo naglasiti je da odbijanje izdavačke kuće da otkupi autorska prava na vaš rukopis nikako ne smije značiti da tu staje vaša priča i da vaš rukopis zauvijek treba ostati zakopan u ladici ili zametnut u jednom od foldera na vašem mobitelu/računalu.
Dakle, ako ste kao autor naišli na kraju ovog procesa na ‘NE’ u bilo kojem obliku, nikako ne biste trebali odustati već biste trebali razmisliti o sljedećim koracima.
8. RAZMOTRITE DRUGE OPCIJE
Ako budete imali sreće, od izdavača koji vas je odbio ćete dobiti detaljno objašnjenje zašto je njihov odgovor negativan, pa ćete vidjeti što možete napraviti da ga pretvorite u pozitivan. Ako niste dobiti takvo objašnjenje, probajte pristojno inzistirati na njemu, jer vama to uvelike može pomoći u ubudućnosti. Na primjer, ako se izdavaču sviđa vaš rukopis, ali nema u budžetu sredstava da ga tiska, vi imate opciju vidjeti možete li pronaći neke sponzore za njega? Ili, urednik smatra da prije izdavanja na rukopisu treba dodatno raditi, pa ga ponovo poslati na čitanje (s ovim se ne morate složiti, možete potražiti drugo mišljenje kod nekog drugog urednika/izdavača jer i oni su samo ljudi, i možda iz nekog razloga ne dijelite ista mišljenja o kvaliteti, potražnji, suradnji itd.), pa ćete se morati vratiti nekoliko koraka unazad, možda pronaći nove BETA čitatelje na primjer. Može se dogoditi i da vam izdavač kaže da im je trenutno preveliki rizik uzeti nepoznatog autora, pa ćete morati sami smisliti načine kako da književna zajednica čuje za vas prije nego što se ponovo javite tom ili nekom drugom izdavaču, kako biste olakšali i sebi i/ili tom vašem budućem izdavaču prodaju vaše knjige jednom kada ona bude tiskana.
Primjera je mnogo, ali je isto tako mnogo i opcija i daljnjih koraka koje autor sam može napraviti kako bi u konačnici ipak ostvario svoj cilj – jednog dana držao u rukama svoj rukopis u obliku knjige.
9. NE ODUSTAJTE!
Lako je to reći, ali istina je da su mnogi autori godinama čekali da neki njihov rukopis ugleda svjetlo dana u obliku tiskane knjige. Neki su godinama pisali, slali zamolbe izdavačima, javljali se na razne natječaje, aktivirali se na svim mogućim platformama, društvenim mrežama, ulazili u razne grupe za autore, tražili pomoć s više strana, i još uvijek to čekaju i o tome samo sanjaju. Rijetki su oni kojima je uspjelo iz prve i rijetki su slučajevi da je autor poslao svoj prvi rukopis izdavaču i JACKPOT – odmah dobio pozitivan odgovor, ugovor za otkup autorskih prava i da je taj isti rukopis odmah krenuo u obradu za izdavanje. Neki su autori uporno slali više rukopisa, sve dok izdavač nije za jedan od njih rekao – e ovaj nas zanima! Ili se dogodilo da je jedan te isti izdavač u roku nekog vremena promijenio svoju politiku poslovanja, pa ako je i prije odlučio negativno za vaš rukopis, jer se niste uklapali kao autor u njihov koncept ili viziju rada, možda ćete sada imati više šanse?
Bilo kako bilo, odustajanje je najgora opcija, i ako se odlučite na taj korak, onda njime poručujete svima koji su vas odbili da su zapravo bili u pravu što su to napravili.
10. RAZVIJTE DEBELU KOŽU
Ovo bi možda trebalo biti na vrhu liste koraka, jer kad malo razmislite shvatit ćete da je ovaj korak jednako važan kao i primjerice lektura. Ako ste osjetljiva osoba i lako se uvrijedite, s vama će biti jako teško surađivati, jer čak i ako imate odličan rukopis, na njemu će se vrlo vjerojatno trebati raditi, no ako vi na svaki prijedlog ili sugestiju bilo BETA čitatelja, bilo urednika, bilo lektora, bilo izdavača burno reagirate, to neće biti konstruktivno za nikoga uključenog u proces izdavanja vaše knjige. Trebate imati vjere u sebe, ali isto tako trebate znati podnijeti konstruktivnu kritiku, ali čak i onu neutemeljenu jer jednom kada objavite da pišete i izdajete svoj rukopis, vi postajete javna osoba i kao takva podložna različitim mišljenjima ljudi, kojima se može i ne mora svidjeti vaše pisanje, ali isto tako i vi kao osoba. Morate se naučiti nositi sa svime što nosi etiketa ‘autor/pisac’, pa čak i ako ste bili takve sreće da je izdavačka kuća otkupila vaš rukopis, to ni u kom slučaju ne znači da je vaš posao gotov, i da vi sada samo trebate sjediti kod kuće i čekati da vam na vrata stigne vaša tiskana knjiga. Morate biti spremni na samopromociju, morate se naučiti kako surađivati s drugima, kako funkcionirati kao javna osoba, i kako se nositi sa svim izazovima koji dolaze uz puštanje vašeg rukopisa u svijet.
U nekim od idućih blogova obradit ćemo ove teme detaljnije, no nadamo se da vam je ovo barem donekle pomoglo u snalaženju u svijetu izdavaštva koji se svakom autoru na početku spisateljske karijere čini kompliciran i zastrašujuć, no jednom kada hrabro zakoračite u njega, vidjet ćete da uspješnost samog procesa od napisanog rukopisa do vlastite knjige u rukama uvelike ovisi o vama samima.
Zato se odvažite i već danas izvadite barem jedan rukopis iz ladice/foldera i osmislite svoj osobni plan što ćete napraviti s njim, jer napisani rukopis je tek početak vaše priče, a mi vam od srca želimo da ona ima svoj sretan završetak!

Autorica teksta: Saša Jakšić, prof. – autorica, urednica, book blogerica, vlasnica IK Prof&Graf