IK Profigraf

KOMADIĆ RAJA

BLOGER: Veliko Možda

👩🏼𝙰𝚞𝚝𝚘𝚛: 𝑹𝒆𝒊𝒏𝒂 𝑹𝒆𝒆𝒅

📕𝙺𝚗𝚓𝚒𝚐𝚊: 𝑲𝒐𝒎𝒂𝒅𝒊ć 𝒓𝒂𝒋𝒂
🖋️𝙲𝚒𝚝𝚊𝚝: Ž𝒊𝒗𝒐𝒕 𝒊𝒎𝒂 𝒅𝒓𝒖𝒈𝒂č𝒊𝒋𝒆 𝒑𝒍𝒂𝒏𝒐𝒗𝒆 𝒛𝒂 𝒎𝒆𝒏𝒆. 𝑶𝒗𝒐 𝒋𝒆 𝒔𝒂𝒎𝒐 𝒖𝒔𝒑𝒖𝒕𝒏𝒂 𝒅𝒆𝒔𝒕𝒊𝒏𝒂𝒄𝒊𝒋𝒂.
Dragi svi, molim vas za koju minutu pažnje da vam predstavim nevjerovatnu Reinu Reed! Autoricu koju sam prvi puta čitala i ostala zaista ugodno iznenađena i iskreno šokirana. U dvije sam stvari sigurna, prva je definitivno da sam postala obožavatelj njezinih romana. A druga je ta da će puno, puno ljudi zapamtiti ime Reina Reed ako se odluče dati priliku Komadiću raja. Ako vam ova recenzija, od nekoga tko pretežito čita ljubavne romane ne drži vodu, apsolutno vas pozivam da pročitate ovu knjigu, te se sami uvjerite. Bez obzira što je knjiga tiskana u IK Prof&Graf, smatram da je ovo, da naglasim za njezin PRVI YA roman nevjerojatno, te da je IK pronašla pravi dragulj. Srećom po nas, trenutno je doista zlatno doba za fikciju za mlade, budući da YA autori danas nastavljaju voditi žanr u novim i nevjerojatno uzbudljivim smjerovima. I toliko mi je drago da je žanr dobio novu nadu među domaćim piscima. Reina Reed donosimo priču o Davini Sawyer, mladoj, uzornoj djevojci koja je odlučila prekinuti mirnu zonu komfora u posljednjoj godini svog života. Ne dozvoljava svojoj bolesti da ju spriječi u ostvarenju svojih snova. Unatoč protivljenju roditelja, upušta se u veliku avanturu života. Nakon smrti njezina djeda, odlazi u Cannon Beach kako bi ispunila zadatke s popisa koje joj je djed Adam zadao u svojem posljednjem pismu – kako bi iskusila čari života za koje do sada nije imala hrabrosti – otvoriti slastičarnicu, naučiti plivati, napraviti piercing, zaljubiti se. Ali, može li ona to? Da li bi mogao itko od nas kada bi znao da ima još godinu dana života? Najteže će biti puštanje bahatog i pomalo problematičnog muškarca s tetovažama u život. No upravo će joj se on uvući u srce i poremetiti svakodnevnu rutinu. No, nemojte da vas to zavara. Jer s ovom knjigom ništa nije kako se čini. Knjige je puna nade, ljubavi i života – ali, kraj je u potpunosti potvrda života kao prolaznog i u kolikoj mjeri smo spremni žrtvovati se za ljude koje volimo. Priča je napisana na način koji oduzima dah i tjera nas da postanemo dio likova i osjećamo iste emocije. Davina i Lorenzo privlače čitatelje svojim smislom za humor i hrabrošću. Ali iza te hrabrosti oboje skrivaju svoju bol kako bi zaštitili sebe i svoje obitelji. Reina Reed kroz Davinu i Lorenza donosi oboje: suze i smijeh. 🤍
Ž𝒂𝒍𝒐𝒔𝒕 𝒋𝒆 𝒔𝒂𝒎𝒐 𝒍𝒋𝒖𝒃𝒂𝒗 𝒌𝒐𝒋𝒂 𝒏𝒆𝒎𝒂 𝒌𝒂𝒎𝒐 𝒊ć𝒊.
Dvadesettrogodišnja Davina Sawyer zna da će uskoro umrijeti. Doktori su joj dali godinu dana života. Možda i manje. Bila je u redu s time da će tih godinu živjeti normalno, isto kao što je do sada. Ali, iznenada smrt njenog ljubljenog djeda Adama, čija je posljednja želja bila da živi život vrijedan življenja promijeniti će sve.. Kao poticaj za ostvarivanje njenih snova, ostavio joj je kuću na plaži i popis svih zadataka koje treba ispuniti kako bi ta kuća zaista bila njezina. Iako sam mislila da nema šanse kako će zaista otići, čitajući koliko je bila uplašena i zbunjena. Ali, unatoč protivljenju roditelja i unatoč neizmjernog straha od nepoznatog, Davina se odlučuje otputovati u Cannon Beach te svoju posljednju godinu života provesti slobodna. Odlučuje prepustiti se svim prilikama koje joj se pružaju, uključujući i prijateljstvo bahatog i problematičnog Lorenza. Lorenzo igra “toplo – hladno” igru. U trenucima vidimo nadu da je dobra osoba. Da je osjećajan, drag i pun ljubavi. Ali, taj trenutak ne traje dugo, kada ponovno postane bahat i bezobrazan. Ali, Davina ne dozvoljava da njegovo ponašanje utječe na nju. Zapravo ju njegovo ponašanje izaziva da sazna zašto je takav. I upravo kada ona saznaje što se krije iza vrata njegova obiteljskog doma, saznajete i vi. I od toga trenutka vidite potpuno drugačiju sliku Lorenza. Roman dobiva potpuno neočekivani zaplet, u kojem Reina potvrđuje onu dobru staru: “Ne sudi knjigu po koricama”. Kako se Davina počinje zaljubljivati u Lorenza, počinjete i vi – ali, postoji problem. Vrijeme curi. I kako dolazimo do kraja, vremena više nema. Ali kraj, NIKADA ne biste predvidjeli. Priznajem da sam bila ljuta kada sam pročitala kraj njihove priče, ali zapravo sam u tom trenutku shvatila da je ovo roman koji relistično pokazuje žrtvu ljubavi i što smo u stanju napraviti za ljude koje volimo. Jer ovo je više od slatke ljubavne priče sa sretnim završetkom, zapravo je to puno, puno više. Djevojka koja ima malo vremena za ljubav i dečko koji bi dao svo vrijeme ovoga svijeta za nju – kome će ponestati vremena?
𝑵𝒆𝒎𝒂 𝒑𝒐𝒎𝒐ć𝒊 𝒛𝒂 𝒐𝒗𝒐 š𝒕𝒐 𝒔𝒆 𝒎𝒆𝒏𝒊 𝒅𝒐𝒈𝒂đ𝒂, 𝑬𝒏𝒛𝒐. 𝑴𝒆𝒏𝒊 𝒕𝒓𝒆𝒃𝒂 č𝒖𝒅𝒐.
– “𝑷𝒂 𝒐𝒏𝒅𝒂 ć𝒖 𝒈𝒂 𝒖č𝒊𝒏𝒊𝒕𝒊 𝒛𝒂 𝒕𝒆𝒃𝒆.”
Ne mogu da ne pohvalim izvrsno pisanje ove mlade autorice. Mislim da nikada nisam toliko plakala, toliko se smijala, više od svega toliko uživala u knjizi kao dok sam čitala 𝑲𝒐𝒎𝒂𝒅𝒊ć 𝒓𝒂𝒋𝒂. Sve što se događa je ozbiljno, srcedrapajuće i otvara oči, ali Reina radi nevjerojatan posao u tome da vas, doslovno, natjera da se glasno nasmijete. Čak i kad patite. Davina… kakav je dašak svježeg zraka bio njezin lik. Bila je stvarna i voljela sam njezin čvrst stav. Nije se zavaravala, a Reina ju nije tjerala da bude oduševljena svojom situacijom. Nije bila tužna ili depresivna i nije joj bilo sasvim u redu sjediti besposleno i gledati kako vrijeme prolazi. Znala je da je djed u pravu. Znala je da su joj dani odbrojani. Zašto ih onda ne proživjeti najbolje što može? A Lorenzo je na kraju postao heroj. Ne samo za nju, nego i za sebe. Zaljubila sam se u sve što je bio…pa – on. Bila sam potpuno emotivno uložena u priču. Nisu samo glavni likovi ukrali moje srce, svi ostali mještani, Lorenzova sestra, te Davinina obitelj. Svi govore da pripremite maramice jer će vam trebati, a moja prva pomisao je bila ahaaaaaa moš’ mislit. Ali, zapravo da, definitivno pripremite maramice 😂Ono što čini ovu knjigu tako posebnom, odnosno ono što je čini meni uspješnom je to što ovo nije u potpunosti romansa. Ljubavna je priča, da, ali onakva bez sretnog kraja u tradicionalnom smislu. Realistična je. Bilo je divno, stvarno i emotivno, a istovremeno i eskapističko. Humor, romansa, mnoštvo raznolikih likova, sveobuhvatna i intenzivna privlačnost likova = ovaj roman jednostavno je povezao fantastičnu romansu koja polako sagorijeva. Od mene imate apsolutnu preporuku!