IK Profigraf

DALMATINSKI KANTADUR

BLOGER: Ovisna o čitanju

Pričajmo malo o Stipi. Znam, znam, pričamo o njemu već mjesecima, ali svi koji su pročitali ovu knjigu složit će se sa mnom da se o Stipi može raspredati bez kraja i konca. On je nepresušan izvor trača, kontroverza, rasprava, šuškanja, a bogami je uzrokovao i neke vrlo životopisne snove i maštarije, uz par slomljenih srca ovog ljeta. A i dalje je totalni hit. Car. Kralj totalni, jedan jedini, neponovljivi. Tako da, pričajmo danas malo o Stipi, bez obzira na to što smo već dobrano zagazili u jesen. Kao glazbenu podlogu ovoj recenziji, pustite si na YouTube-u pjesmu od Minee ‘Da me ‘oće Stipe’
Za one koji nisu čitali ovu priču Martine Duvnjak na Wattpadu, ili nekim čudom si još nisu nabavili primjerak tiskane knjige, evo o čemu se tu radi: u ‘Nostalgiji’, prvom dijelu trilogije za koju je autorica konačno javno priznala da je temeljena na stvarnim likovima (da, da dobro ste pročitali, Branimir, Stipe i Joško postoje, zaista!!!), Stipe dolazi kod svoje prijateljice Marte u Zagreb i prati ju u privatnu kliniku na operaciju, gdje upoznaje njenu doktoricu Melaniju. Bila je to mržnja na prvi pogled. Ozbiljno, ne šalim se! Još u ‘Nostalgiji’ ovo dvoje luđaka se nije moglo očima vidjeti, i dok je Martina završavala ‘Nostalgiju’ na Wattpadu, ja sam joj slala poruke, da Stipe i Meli trebaju dobiti svoju priču. I dobili su ju, a priča je ajme eksplozivna. Melanija dolazi u Duće kod Marte na godišnji odmor, odlučna da iskoriti tjedne ispred sebe za uživanje i opuštanje, no čim prvi put vidi konjinu Stipu na plaži padne joj mrak na oči i shvati da će ovo biti sve samo ne odmor. Ni Stipe nije sretan što mu ta štraca kvari početak ljeta, jer baš je planirao uživati što s ekipom, što u ‘turističkoj’ ponudi. I tako, iz dana u dan se ovo dvoje prepucava, pokušavajući negirati sve veću privlačnost koja se javlja između njih, sve dok ne počnu pucati po šavovima, i konačno završe – u toaletu! Da, prvi seks je pao u toaletu, i to samo kakav! Stipe je ljubavnik nad ljubavnicima, pa mu ne treba puno da baci Melaniju u trans koji nikada neće zaboraviti, čak i kada se otrijezni i ponovo počne cijeli taj ciklus njihovog prepucavanja, odbijanja, pa privlačenja, a oni opet završe u strastvenom klinču. S vremenom se taj vatreni seks pretvara u nešto više, no oboje se svim silama bore protiv toga, a mi s guštom čitamo kakvim se sve životopisnim epitetima časte, znajući da sve to vodi samo u jednom smjeru – do još jednog urnebesnog ljubavnog zanosa.
Eh, sad da se vratim na Stipu. Iskreno se ne sjećam kada me neki muški lik iz romana toliko oduševio. Ali ono, totalno bacio na koljena i obuzeo do te mjere da sam danima i noćima razmišljala o njemu. Da stvar bude zanimljivija, da me netko pitao da opišem svog muškarca iz snova, taj opis ne bi bio ni blizu Stipi, što samo govori u prilog tome da Stipe osvaja ženska (a bogami i poneka muška) srca unatoč tome što vam se on možda na prvu i neće svidjeti. Stipe je vrhunski razrađen muški lik, izvana je samo naizgled totalna sirovina a iznutra je pravo malo mazno mače – tako ga ja uvijek opisujem, i sve dok se Stipe nije pojavio u mom životu, ja sam bila uvjerena da je moj idealan muškarac njegova totalna suprotnost. No, vidjet ćete kada pročitate ovu knjigu – u Stipu se jednostavno morate zaljubiti. On je u provom redu zgodan, crn, visok, mišićav – pravi Dalmatinac, a onda uz to sve ima i genijalan smisao za humor. Prijatelji su mu sve na svijetu, i za njih bi dao bubreg ako treba, a što se tiče seksa – kad budete pročitati knjigu, vidjet ćete da odjednom sasvim drugačije razmišljate i o tome, barem ja jesam. Uvijek sam zamišljala daj intiman čin dvoje ljudi kao nešto senzualno i emotivno, no Martina to opisuje na takav način, da me ta njena erotika totalno razoružava, i kao i Melaniju, baca u neke druge dimenzije, i ja joj se zbog toga izuzetno divim. Ponudila je u ovoj priči nešto totalno drugačije, i za mene do sada neviđeno (a i nedoživljeno), a sve je to začinjeno brutalnim seksualnim tenzijama, ali i ogromnom količinom humora, tako da njenog Stipu morate voljeti, čak i u trenutcima kada vam ide na živce, kao i Melaniji. Jednostavno ga obožavate, i tu nema pomoći.
Izjavila sam u jednom intervjuu, pa mogu i ovdje, on je meni muški lik broj 1 što se tiče likova iz romana naših domaćih autora. Neizmjerno sam uživala u nastajanju ove priče na Wattpadu, uređivala sam ovu knjigu za tisak s ovom autoricom s takvim guštom i uzbuđenjem kakav valjda neću osjetiti više nikada, jer Stipe je jedan jedini i neponovljivi, a za kraj ću reći samo ovo: nadam se da će svaka žena barem jednom u svom životu doživjeti Stipu, ako ne uživo, onda barem između korica ove urnebesne humoristično-ljubavno-erotske priče!
Hvala ti Martina Duvnjak Duva na ovom savršenstvu, a ovo sigurno nije kraj pričanja o Stipi!