IK Profigraf

MEDINE PRIČE

BLOGER: Ovisna o čitanju

Imam pitanje za vas: čitate li ikada satiru? A basne? Ja na žalost vrlo rijetko. Nemam za to nekakav poseban razlog, jednostavno sam navikla posegnuti uvijek za nekakvom beletristikom, nekim štivom koje svi spominju, reklamiraju, ‘tračaju’, pa sam onda i ja znatiželjna pročitati o čemu svi toliko bruje i stoga knjige kao što je ‘Medina priča’ vrlo rijetko nađu svoj put do mene. A kada se to dogodi, ja nekako uvijek budem oduševljena, jer sam čitala nešto drugačije, a često to bude i nešto za mene do sada nedoživljeno, što je i bio slučaj s ovim neobičnim djelom.
‘Medina priča’ je moderna basna i satira u jednome. Napisana je u stihovima, i glavni lik je Medo, koji i nije baš imao sretan život, no sve nedaće koje su ga zadesile nisu uspjele uništiti njegov vedar duh, smisao za humori volju za životom. Kroz monologe ali i dijaloge s drugim likovima kao što su Lija, Kravica, Zeko, Koka i drugi, Medo nam izražava svoja mišljenja i stavove o raznim sferama današnjeg, modernog društva, smjelo kritizirajući sve što u njemu ne valja, ukazujući i hrabro upirući prstom u one koji su za to odgovorni. On nema dlake na jeziku, a kao lik ove priče simbolizira ‘malog čovjeka’ koji u većini slučajeva nema šanse protiv velikih i moćnih. Ne štedi nikoga – otvoreno progovara protiv pravosuđa, društvene elite, političara, a jasno iznosi i svoje sumnje vezane uz znanost i medicinu. No unatoč tome što je više puta bio razočaran u život i ogorčen zbog svega što je doživio i vidio, Medo i dalje ostaje neiskvaren, iskren, srdačan, drag i ljubazan, a možda pomalo i naivan, jer ‘likovi’ /osobe kao što je Medo iz ove priče obično zaista i jesu takve u stvarnom životu – iako su na trenutke pesimistični i možda prerealistični, zadržavaju onu jednu dozu idealizma i romanticizma koja im je potrebna da prežive u današnjim uvjetima. Da, sama sebe ću ubrojiti u tu skupinu ‘likova’/ljudi, a iako autora Dražena Radmana nisam osobno upoznala, dala bih ruku u vatru da je on isti takav – u duši jedan drag i naivan dječak, dok je po godinama odrastao čovjek koji više ne želi šutjeti o onome što se događa svima nama.
‘Medina priča’ se zaista brzo čita, a knjiga je ukrašena fenomenalnim ilustracijama koje je nacrtao 19-godišnji student ekonomije, kojeg je priča oduševila, pa je crtanje likove iz nje zaista odradio sa žarom i entuzijazmom kakvog ona i zaslužuje.
Evo vam jedan mali ulomak, samo da vidite kako je prekrasno napisana:
Dragi moji, prisežem uz potpis
ovo je moj stvarni opis
iako sam po prirodi visok i jak
hrabrost mi nije zaštitni znak
malo sam nestašan, ponekad šaljiv
odgojan da budem nježan i pažljiv
ne vidim u ozbiljnosti nikakve čari
više sam tip za vesele stvari
snalaženje u prirodi nekom milina
a meni zapravo najmanja vrlina
zbog toga mi često u okolini sude
a neki mi mudraci i savjete nude
ma baš me briga kažem glasno
neka svima to bude jasno
ne zanima me dojam osoban
ipak sam ja medo poseban

Ja sam sigurna da će vam se ‘Medina priča’ svidjeti kao što se svidjela i meni, i da ćete u njoj neizmjerno uživati, iako će vas dok ju čitate na trenutke rastužiti, na trenutke razljutiti, na trenutke raznježiti, no najviše od svega, potaknut će vas na razmišljanje i divljenje ovom mladom autoru, za kojeg se iskreno nadam da neće stati na ovom svom prvijencu, nego da će nas uskoro počastiti svojim novim autorskim djelom.
Sve preporuke za ovu knjigu, odmor je za dušu, nešto totalno drugačije, a opet tematski tako blisko i poznato svima nama!