IK Profigraf

INTERVJU ŽIVOTA

BLOGER: Magdalenina oaza čitanja

Odakle da krenem? Uskomešana sam od siline emocija.

Predivno, toplo, čudesno, tužno, ali ohrabrujuće. Ne znam kako bih opisala ovaj roman. Ovu priču o izranjavanom Joshu i itekako ranjenoj Hope.

Nakon što završi u zatočeništvu u kojem je proveo tri godine i gdje su ga nemilice zlostavljali, Josh se nađe na ulici iako je preživio ono najgore. Tri godine nakon oslobođenja, on još živi na ulici s psom zvanom Stinky i ženom koju već dobrano smatra svojom drugom majkom.
Dan kada susreće gospođicu koja mu daje sto dolara je dan kada će se njegov život promijeniti.
No, kada pomisli taman da se sve lagano smiruje, iza ugla ga čeka nova opasnost.

Pročitavši Auroru od iste autorice, znala sam da čitam osobu u čiji sam se stil pisanja posebno zaljubila. Čitajući ovu knjigu, samo sam potvrdila da je Martina velemajstor za pisanje.
Drugačija je ovo tema, ali tema u kojoj Martina pokazuje svoju vještinu pravog majstora za pisanje.

Radnja teče glatko. Opisi mučenja i načine na koji su Josha sve zlostavljali su toliko živopisni da su u meni izazvali trnce jeze. Dapače, znaš da je roman dobar ako dopire do tebe na takve načine.
Likovi su savršeno nesavršeni. I Josh i Hope se nose sa svojim životima kako znaju. Ni sama Hope nije prosla bez ožiljaka na srcu. Otac joj je ubio majku, a vrijeme mu je da izađe iz zatvora. Još jedna osobna bitka koju Hope mora dobiti.

U ovoj knjizi su isprepleteni i pohlepa i mržnja, strast i ljubav, zlo i mir, nada i sigurnost.
Ova knjiga vas dotiče na mnoge načine. Toliko sam se unijela u knjigu da sam svo svoje suosjećanje i želju da oboje dobiju svoj sretan kraj proživljavala vrlo duboko.
Ovo je knjiga koju morate imati, koju morate pročitati.
Ovo je knjiga koja budi nadu u dobre ljude, u bolje sutra.
Ovo nije priča o odustajanju. Već o snazi preživljavanja. O snazi koja te podiže s dna. Ovo je priča koja će Vas taknuti, zamagliti Vam oči od suza zbog sudbine Josha i Hope te razgaliti srce nježnošću i nepatvorenom nadom.

Tople preporuke s moje strane da pročitate ovu knjigu. Zbilja sam uživala u njoj, i znajte – vratit ću joj se.
Jer ona je dom za sve koji misle da nema nade, ali ima je. Uvijek je prisutna i sve vjeruje.

I za mene su Josh i Hope veliki pobjednici.